A rămas fără copiii pe care îi creşte de zece ani

O asistentă maternală din cartierul Bârseşti din Târgu Jiu acuză Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj că i-a luat copiii daţi în plasament fără vreo justificare concretă, deşi dorinţa minorilor a fost aceea de  rămâne în familie. Femeia povesteşte că i-a luat pe cei doi fraţi în plasament de la vârste fragede şi i-a îngrijit în aşa fel încât să nu le lipsească nimic. A avut grijă de sănătatea şi educaţia lor, fiind ea însăşi mama naturală a altor două fetiţe. DGASPC Gorj i-a luat pe cei doi minori, de 10 respectiv 15 ani la jumătatea anului trecut, însă cei mici o caută şi acum, fără ştirea direcţiei, pe cea care le-a fost ca o mamă.

Cristinela Sârbulescu este asistent maternal de câţiva ani buni, timp în care s-a dedicat, zice ea, în întregime creşterii şi educării a doi copii pe care Protecţia Copilului i-a dat în grijă, după ce mama naturală a renunţat la ei. Pe Ionuţ l-a luat în grijă de la patru luni şi jumătate şi l-a crescut până la vârsta de zece ani. Pe sora lui, Roxana, a crescut-o de la zece ani şi a fost luată de lângă ea la vârsta de 14 ani. ”Pe amândoi i-am iubit, eu am sentimente faţă de copii şi copiii faţă de mine. Ei şi-au arătat tot timpul intenţia de a reveni la mine, dar doamnele de la direcţie nu au fost de acord. În comisie mi s-a spus că fata nu vrea să audă de mine, dar nu este adevărat, fata vrea să stea la mine. Pe 4 decembrie m-am dus la copii să-i văd de Moş Nicolae că mă legau sentimente şi erau şase luni de când nu-i văzusem şi nu am înţeles niciodată. Am rămas stupefiată de felul cum am găsit copiii, fata plângea în hohote şi îmi zice să o iau înapoi că se simte ca într-o groapă din care nu va mai putea să iasă”, povesteşte Cristinela Sârbulescu.

Daţi în plasament altui asistent maternal

Femeia mărturiseşte că DGASPC Gorj i-a luat de lângă ea fără să-i ofere în schimb justificări clare, i-au spus doar că fata ar fi acuzat-o pe asistenta maternală de rele tratamente. ”Fata mi-a spus că doamnele de acolo au obligat-o să zică lucrurile astea despre mine, fata nu ar fi zis niciodată aşa ceva despre mine. Fata a plâns la pieptul meu şi mă întreba mereu când o iau acasă. Fata mi-a spus că a fost obligată să dea declaraţii împotriva mea. Sunt obligaţi să stea acolo fără voia lor”, a mărturisit Cristinela Sârbulescu.

Între timp, cei doi minori au fost daţi în plasament altor asistente maternale, din zona Bumbeşti Jiu. Îngrijorător este faptul că amândoi copiii suferă de afecţiuni psihice.  ”Munca mea a fost împărţită la doi asistenţi maternali. Probabil că nu s-a găsit un asistent maternal care să aibă grijă de amândoi pentru că băiatul are epilepsie, iar fata are tulburări de comportament. Am diagnostice scrise. Pe 15 ianuarie anul acesta fata a fugit de la asistenta maternală şi a venit la mine acasă. Mi-a spus că nu vrea să mai plece de la mine, că la mine s-a simţit cel mai bine şi mi-a zis că i-a fost dor de noi. Mi-a adus o ciocolată şi o carte pe teme religioase. Vreau să vă spun că telefonul ei era fără cartelă, dar pe mine mă obligau să le cumpăr la copii tablete şi telefoane”, a spus asistenta maternală.

Contactat telefonic, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, Dumitru Cotruna, nu a dorit să comenteze prea mult acest subiect, declarând doar că cei doi copiii au fost luaţi din familie pe motiv că familia nu le oferea condiţii. ”I-am luat pentru că aşa trebuia, să-i luăm. E hotărâre a comisiei care spune că aceşti copii nu au fost îngrijiţi corespunzător”, a spus Dumitru Cotruna, directorul DGASPC Gorj.

Femeia susţine însă că minorii nu au dus niciodată lipsă de nimic, ba din contră, au fost toţi o familie. ”Fata mea cea mare are 18 ani, cea mică are 13 ani. Suntem o familie bună, am casă cu patru camere, două băi, toţi au crescut ca fraţii. Dacă nu trăia bine, fata s-ar mai fi întors la mine? Şi eu şi soţul meu am vrut să adoptăm băiatul că l-am crescut de mic, dar nu mi-au dat voie”, a spus Cristinela Sârbulescu.

Venituri

Femeia mai susţine şi faptul că este victima unei răzbunări politice şi că este acuzată că este protejata vechiului sistem. ”Este răzbunarea lor pe fosta conducere că noi, asistenţii cei vechi, suntem protejaţii vechii conduceri. Eu nu am avut nici un referat pe perioada asta de zece ani şi ei lună de lună veneau la mine acasă şi au spus că am condiţii să cresc copiii. Dădeam declaraţie şi pentru cea mai mică zgârietură pe care şi-o făceau copiii, responsabilitatea este foarte mare”, a spus Cristinela Sârbulescu.

Mai mult decât atât, femeia mărturiseşte că atât directorul instituţiei cât şi angajatele care veneau în control îi reproşau constant că ia o grămadă de bani de pe urma acestor copii de la stat, veniturile depăşind de cele mai multe ori salariile angajaţilor din direcţie. ”Este adevărat că mie îmi intrau în casă 2.700 de lei, dar sunt doi copii cu probleme de sănătate şi în plus trebuia să justificăm fiecare bănuţ. Copiii nu au dus niciodată lipsuri, le-am cumpărat tot ce au avut nevoie, iar de condiţii nu mai vorbesc”, a spus Cristinela Sârbulescu.

Vizualizări: 924

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: