A recuperat crucea din apa rece a râului Jaleș - FOTO, VIDEO

Peste 100 de persoane s-au adunat vineri, 6 ianuarie, la podul de peste Jaleș din satul Stolojani al comunei Bălești. Un vechi obicei, practicat în urmă cu câteva decenii de Bobotează, a fost readus în actualitate de autoritățile locale și preotul paroh. Este vorba de o slujbă susținută pe malul râului, care s-a încheiat cu aruncarea în apă a unei cruci din lemn. Aceasta a fost recuperată de un tânăr din localitate, singurul de altfel care a îndrăznit să se arunce în apa extrem de rece a Jaleșului.

Cetățenii din Stolojani, dar și din alte sate ale comunei Bălești, au venit cu mic cu mare, vineri, pe malul Jaleșului, pentru a lua parte la prima slujbă organizată de preotul paroh în această zonă. Au luat și agheasmă după ce reprezentantul bisericii a sfințit-o. Dar cel mai așteptat moment a fost cel în care preotul a aruncat crucea în apă.

Un singur tânăr s-a încumetat să se arunce în apa extrem de rece. Este vorba de Marius Danciu, în vârstă de 29 de ani din sat. A intrat în apă desculț, doar în niște pantaloni scurți. De altfel, înainte de a se arunca în apă tânărul s-a încălzit pe mal, tot în același echipament. "M-a motivat faptul că sărbătorim Boboteaza și alți concurenți n-am avut. Cred că tot anul o să fiu sănătos și nu o să mă îmbolnăvesc. Apa nu a fost atât de rece, mai rece este zăpada. Cred că puteam sta 10 minute în apă dacă era nevoie", a spus Marius Danciu.

Tânărul a fost răsplătit de preotul paroh din Stolojani pentru curajul de a se arunca în apă cu o icoană mare și o sticlă de vin bisericesc. După ce l-a felicitat, preotul i-a spus, în glumă, să-i înapoieze icoana recuperată din  apă. "A fost o discuție între mine și domnul primar și am zis, dacă va fi cineva dispus să sară după cruce, cu tot dragul o arunc pentru că este până la urmă un eveniment care antrenează și tineretul în activitățile liturgice ale parohiei noastre", a explicat Ionuț Bodeiași, preotul paroh din Stolojani.

Obicei vechi, readus în actualitate

Prezente la slujba de Bobotează pe malul Jaleșului au fost și autoritățile locale care s-au arătat încântate de modul în care s-a derulat această acțiune. Primarul Mădălin Ungureanu spune că de aici înainte obiceiul va fi păstrat. "Este o premieră, ideea a venit chiar de la cetățeni. Am rămas plăcut surprins de acest eveniment. Categoric vom păstra acest obicei și chiar vrem să se extindă la nivelul comunei. Poate la anul vom avea mai mulți participanți", a declarat Mădălin Ungureanu, primarul comunei Bălești.  

Cei mai în vârstă dintre localnici spun că odinioară slujba de Bobotează avea loc pe marginea Jaleșului. "Am reînviat ce a fost acum 70-80 de ani. Era aici la noi părintele Berca și eram copil și participam cu toții aici la Bobotează. Se băgau steagurile în apă, se arunca crucea, sărea cineva și o lua, ca astăzi", a spus Nicolae Priescu, localnic.

La încheierea evenimentului cetățenii au organizat o masă festivă și au încins grătarele pe malul Jaleșului.

Galerie foto








Vizualizări: 11,046

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: