Birourile aleşilor, sfinţite în Ajun de Bobotează

Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi Gheorghe Paraschivu, prefectul judeţului, au primit vizita preoţilor în instituţiile pe care le conduc. În Ajun de Bobotează, preotul Mihai Roibu, de la Catedrala din Piaţa Prefecturii, le-a sfinţit birourile şi i-a uns cu busuioc şi apă sfinţită. Preotul spune că prin primirea lui Hristos în birourile lor, aleşii au dat dovadă de buni creştini.

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, creştinii ortodocşi, prăznuiesc Boboteaza sau Botezul Domnului. Preoţii de la biserica din centrul municipiului au trecut pragul Instituţiei Prefectului, la invitaţia şefilor judeţului. „Ne aflăm în Ajunul Botezului Domnului şi efectuăm vizita tradiţională cu Sfânta Icoană a Botezului. În zilele trecute, am vizitat casele credincioşilor, iar joi am fost invitaţi la Consiliul Judeţean şi la Prefectură. Este o datorie şi de conştiinţă, iar în acelaşi timp şi o datorie creştinească”, a spus preotul Mihai Roibu. Au fost sfinţite atât biroul prefectului Gheorghe Paraschivu, cât şi biroul preşedintelui Consiliului Judeţean, Cosmin Popescu. „Prin lucrul acesta, dumnealor dovedesc că sunt buni creştini, ne bucurăm că acceptă să venim cu botezul la birourile dânşilor. Am fost la domnul preşedinte, am fost la domnul prefect, vom merge şi la alte birouri. De fapt botezul cu apa sfântă înseamnă că băgăm pe Hristos în aceste instituţii. Este apă sfiinţită în mod special, iar prin stropirea cu apa aceasta sperăm noi că lucrurile vor fi mai bune, va fi o atmosferă de principialitate, de înţelegere”, a precizat Mihai Roibu. Potrivit tradiţiei, vineri dimineaţă creştinii vor merge la biserică pentru a lua apă sfinţită. Se spune că aghiasma vindecă de boli şi de deochi. De asemenea, casa trebuie stropită cu apă sfinţită pentru a fi ferită de rele.

 

SUPERSTIŢII

Există credinţa potrivit căreia dacă în dimineaţa de Ajunul Bobotezei pomii sunt încărcaţi cu promoroacă vor avea rod bogat. De Ajun, nu sunt admise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic. În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite. Superstiţia cel mai des întâlnită este cea care spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul, dacă pun busuioc sub pernă.

Vizualizări: 923

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: