Vulpile din Gorj, material de studiu pentru studenții din Cluj

Vulpile din Gorj împușcate în ultima perioadă pentru verificarea eficienței vaccinului antirabic administrat acestora în cadrul ultimelor campanii de vaccinare vor ajunge în laboratoarele Facultății de Medicină Veterinară din Cluj. Zeci de exemplare vor fi preluate joi, 5 ianuarie, de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Gorj și vor fi folosite de studenți ca material de studiu.

De-a lungul anului trecut au avut loc mai multe campanii de vaccinare a vulpilor cu vaccin antirabic. Au fost folosite momeli care fie au fost aruncate din avion în zonele populate de vulpi, dar și depuse la gura vizuinilor. Acum, autoritățile sanitar-veterinare vor să vadă dacă aceste vaccinuri au și avut efectul așteptat, adică vulpile să nu fie depistate pozitiv cu rabie. Pentru a afla acest aspect au solicitat vânătorilor să aducă la laboratorul DSV Gorj exemplare împușcate de paznicii fondurilor de vânătoare pentru a fi prelevate probe. Vânătorii gorjeni au început să aducă la laboratorul Direcției Sanitar Veterinare exemplarele de vulpi împușcate pe fondurile de vânătoare. Până la acest moment au fost aduse 53 de vulpi împușcate. Probele sunt recoltate la laboratorul DVS și transmise ulterior la un institut din București pentru a verifica dacă s-a instalat imunitatea la vulpi după vaccinare. Anul trecut nu a fost depistat vreun exemplar cu rabie.
Cadavrele vulpilor împușcate nu vor fi incinerate așa cum se obișnuiește, ci vor fi preluate de reprezentanții unei facultăți din țară. "Vulpile vânate de paznicii fondurilor de vânătoare din Gorj, aduse în cadrul laboratorului nostru, vor fi material de studiu pentru studenții de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj Napoca, secția Parazitologie. Reprezentanții facultății vor veni joi să le ia", a declarat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 444

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: