A refuzat să ducă un pacient la spital. „Nu a mai avut nicio şansă”

Situaţie inedită la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Gorj, unde un ambulanţier a refuzat să plece în cursă cu un pacient rănit într-un accident rutier, pe care trebuia să îl transporte spre Bucureşti. Rănitul a ajuns prea târziu pe mâna specialiştilor din Capitală şi, în cele din urmă, şi-a pierdut viaţa. Cel care a refuzat cursa spune că era „prea obosit” şi nu se simţea în stare să conducă o distanţă atât de lungă, acum el având de dat explicaţii superiorilor.

Cristinel Butoarcă avea 46 de ani şi era din satul Costeni, oraşul Tismana. Pe 9 septembrie, duminica după-amiază, a ieşit la o plimbare cu ATV-ul, pe drumul din sat, dar, spre ghinionul său, nu a observat o groapă în asfalt, s-a răsturnat şi de aici necazurile. Totul s-a întâmplat în dreptul cimitirului din sat, acolo unde acum bărbatul îşi doarme somnul de veci.

Rudele spun că Ambulanţa pe care au aşteptat-o după ce au sunat la 112 a venit destul de târziu pentru că ar fi greşit traseul, iar apoi a mai apărut şi refuzul ambulanţierului de a face cursa spre Bucureşti, pierzându-se astfel timp preţios. „Dacă salvarea venea la timp, mă gândesc că mai avea timp. Ambulanţa a venit cu întârziere aici, pentru că au greşit traseul, au luat-o pe Godineşti, iar el trăgea să respire. Ar mai fi avut zile. Asta i-a fost! Sunt 102 coroane la cimitir, e gardul plin. Am auzit şi eu că a refuzat cursa cel care ar fi trebuit să plece cu el. Nouă nu ni s-a spus nimic. Toţi eram aici cu lumânările aprinse, femeile se plângeau că nu mai vine salvarea şi până la urmă nenorocirea tot s-a produs”, spune Vasile Gheorma, cumnat cu decedatul.

Sora mortului, Elena Gheorma, afirmă că fratele său ar mai fi fost în viaţă şi azi dacă ajungea mai repede la Bucureşti. N-a putut fi preluat nici cu elicopterul pentru că era deja noapte şi nici nu a fost transferat imediat, de la Târgu Jiu plecând spre Capitală după miezul nopţii, la ore bune de la producerea accidentului. „Nu a mai avut nicio şansă. A murit la 3 săptămâni şi ceva. Medicii de la Bucureşti au făcut tot ce a depins de ei, dar degeaba. Dacă Ambulanţa ajungea la timp, cred că scăpa. Sigur scăpa, că medicii aşa au spus. Dacă era trimis cu elicopter, era salvat. S-a pierdut foarte mult timp până i-au făcut analizele aici, la spital, la Târgu Jiu, până l-au transferat la Bucureşti. Cum ar proceda ambulanţierul acela dacă era în locul nostru? Ne-a rupt sufletul cu înmormântarea asta. Aveam nuntă cu copilul acum la începutul lui noiembrie, nu mai facem nimic, toţi suntem terminaţi. Operaţia la Bucureşti a decurs binişor, dar hematomul s-a extins pe creier, pentru că s-a întârziat cu ducerea lui acolo”, spune sora .

 

Anchetă şi explicaţii

Ambulanţierul care acum trebuie să dea explicaţii pentru decesul produs la începutul acestei luni a intrat de marţi în concediu medical, după ce scandalul a izbucnit în spaţiul public. Daniel Cojocaru spune că avea probleme de sănătate şi din acest motiv a refuzat cursa de Bucureşti, considerând că pune în pericol şi viaţa pacientului, dar şi pe cea a echipajului. „Aveam probleme de sănătate, conform actelor medicale pe care le-am adus şi dimineaţa. M-am prezentat la Cardiologie şi mi-am făcut un EKG. Am făcut o cursă cu cazul respectiv, am anunţat dispeceratul să pregătească un echipaj că va fi trimis la Bucureşti, pentru că eu nu mă simt în stare, am palpitaţii, am ameţeli, că nu au făcut ei treaba asta, să hotărască alţii. Nu puteam pleca în cursă punând în pericol viaţa pacientului şi a echipajului. Nu mi-am luat medical nici înainte şi nici după. Nu am plecat noaptea, că destabilizam tura, fiind doar două maşini. Noaptea am mai făcut o singură cursă, la care nu au fost probleme, fiind aici la câţiva kilometri. Eu am probleme medicale, sunt cardiac”, a declarat Cojocaru.

Acesta are de dat explicaţii în cadrul unei comisii de disciplină din SAJ Gorj, directorul instituţiei, Constantin Mitroi, declarând că o asemenea situaţie este fără precedent. „Fişa de solicitare către ambulanţierul respectiv a fost transmisă de către medicul coordonator la 00.22, acesta a refuzat-o şi la 00.32 a fost distribuită către celălalt echipaj care a şi plecat la UPU şi a preluat pacientul. Medicul coordonator a trebuit să apeleze la un alt echipaj. S-a dispus transferul printr-un alt echipaj şi echipajul respectiv, la 00.32, a preluat victima de la UPU şi a transferat-o la Spitalul Pantelimon, la Bucureşti, predarea făcându-se la 5 şi 15 minute. Ambulanţierul a invocat motive de sănătate. Dacă nu se simţea bine, trebuia să aibă o altă atitudine, să îşi ia medical. Începuse tura la ora 20.00, era în lucru de 3 ore şi jumătate. A lucrat toată tura, nu că ar fi plecat acasă după ce a refuzat cursa. A rămas la locul de muncă şi şi-a făcut treaba în continuare, dar pe distanţe în interiorul judeţului, nu în plan extern. Probabil era cursa prea lungă şi probabil şi el era obosit, mai ales dacă făcuse şi o altă activitate ziua, dar nu în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean. Plecăm de la premiza că prezentarea la serviciu trebuie să se facă cu personalul odihnit, fără să fie băuţi sau sub influenţa altor substanţe, ca să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii bune, nu să vină obosiţi, iar la muncă să se odihnească. Nu vreau să îmi închipui ce se întâmpla dacă refuza şi al doilea echipaj. Din informaţiile pe care le am, e singurul caz de acest gen şi e singurul angajat aflat sub cercetare disciplinară pentru o asemenea problemă”, spune şeful SAJ Gorj.

Vizualizări: 22,988

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: