A scăzut interesul gorjenilor pentru job-urile în străinătate

Gorjenii nu se mai bat pe job-urile disponibile prin rețeaua europeană de ocupare a forței de muncă EURES. Periodic, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj publică locuri de muncă disponibile în diverse țări și intermediază discuțiile dintre angajator și doritori. ”Numărul persoanelor este tot mai redus datorită faptului că s-a dezvoltat mult piața muncii din județ. Sunt mai puține persoane doritoare care vor să plece să lucreze în străinătate”, a explicat Diana Văduva, consilier EURES în cadrul AJOFM Gorj.

Conform autorităților, dacă în anii trecuți plecau la muncă peste hotare și peste 400 de gorjeni pe an, în 2018 numai 61 de persoane au accesat programul.

În prezent, gorjenii pot aplica pentru unul dintre cele 1490 de locuri de muncă disponibile prin programul EURES. Cele mai multe sunt pentru Spania, pentru posturi de lucrători în agricultură. Și angajatorii din Marea Britanie caută personal, pentru posturi de infirmier, îngrijitor persoane la domiciliu.

Olandezii caută să recruteze personal pentru sere și fabrici de alimente. De asemenea, cei din Germania oferă pentru cetățenii români zeci de locuri de muncă de șofer camion, electrician, instalator, măcelar, manipulant bagaje, fierat betonist. Mai sunt oferte și din Norvegia pentru posturi de tâmplar și vopsitor mobilă sau frizer. Totodată, suedezii caută să recuteze personal pentru culesul căpșunelor, dar și operatori CNC și mecanici pentru mașini și utilaje grele.

Vizualizări: 1,762

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: