A venit canicula, ştii ce trebuie să faci?

Vara a venit nu numai calendaristic, dar şi cu o perioadă de caniculă care fie ne face să stăm în case sau la piscină, fie ne obligă să luăm măsuri speciale pentru a ne proteja de temperaturile caniculare. Organismul trebuie protejat în astfel de cazuri, mai ales acum când trecerea la căldura excesivă s-a făcut brusc şi nu am avut timpul necesar pentru adaptare.  

Meteorologii anunţă în continuare temperaturi de peste 35 de grade, iar în astfel de cazuri este nevoie de sfaturi pentru a-i ajuta pe necunoscători să-și protejeze sănătatea în zilele caniculare. Sfaturile medicilor pentru cei care se ştiu că au probleme medicale trebuie respectate neapărat şi trebuie evitată, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide). Aşadar consumaţi apă sau alte lichide fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să mâncăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, fiind recomandate pepenele galben, roşu, prune, castraveţi sau roşii, pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.

Dacă nu vă place prea mult apa, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu este valabil însă acelaşi lucru şi pentru alcool care nu trebuie consumat, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cafeină, cafea, ceai sau cola, sau cele care conţin foarte mult zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să faceţi duşuri călduţe, fără să vă ştergeţi de apă, iar dacă aveţi aer condiţionat aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Adică nu se recomandă sa faceţi foarte frig în casă pentru că la ieşirea la aer veţi avea un şoc termic.

Dacă este absolut necesar să ieşiţi din casă între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport sau grădinărit) şi aveţi mare grijă de persoanele dependente de voi, copii, vârstnici sau persoane cu dizabilităţi, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

În astfel de perioade caniculare păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Vizualizări: 864

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: