A venit decizia ICCJ. Mitrescu: Este răspunsul pe care-l așteptam

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat luni, 13 martie, în ceea ce privește aplicarea prevederilor legii nr.197/2021. Este vorba despre legea prin care minerii și energeticienii iasă mai devreme cu 13 ani la pensie, iar răspunsul este favorabil angajaților CEO.

Constantin Mitrescu, președintele Energia Rovinari, spune că are peste 80 de procese suspendate, la care acum va avea câștig de cauză. 

”Concret, este obligatorie. Este un răspuns pozitiv, este cel pe care îl așteptam și o să se repună pe rol procesele. Eu am vreo 80 de procese suspendate la Curtea de apel Craiova, până se va pune în Monitorul Oficial. Așteptăm, așa cum a zis ministrul Marius Budăi, că în momentul în care răspunsul va fi favorabil nouă vor da o rezoluție către casele de pensii să nu se mai respingă cererile de pensionare. încă o dată se vede că politicienii, acum două săptămâni, nu au vrut să rezolve această problemă. O să se ducă ei mâine în Comisia de Muncă și să spună că au rezolvat problema. Ei nici măcar nu și-au asumat”, a spus Mitrescu. 

”Detalii soluţie: Decizia nr.2: Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 56 ind.2 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, dispoziţiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activităţii desfăşurate cel puţin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condiţiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislaţiei anterioare şi indiferent de tipul contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 martie 2023”, este decizi Înaltei Curți.

Vizualizări: 8,553

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: