Cele două grupuri de la Turceni și Rovinari intră în conservare mai devreme. "Tot pe durerea noastră"

Cele două grupuri energetice de la Rovinari și Turceni vor intra în conservare mai devreme decât s-a stabilit. Este vorba de grupul 3 de la Rovinari și de grupul 7 de la Turceni. Surse guvernamentale citate de presa centrală susțin că Guvernul se gândește să dea o Ordonanță ca acestea să treacă in conservate din luna iunie a acestui an și, în trei ani, să fie închise. 

O decizie se va lua săptămâna viitoare.

Potrivit programului de restructurare, compania trebuia să închidă cele două grupuri de la 1 ianuarie 2023. Criza energetică a determinat guvernanții să mai ceară o amânare de la Bruxelles și au stabilit că grupurile vor intra în conservare de la finalul lunii octombrie, în 2023. 

Pare că măsura trebuie luată mai devreme pentru că România riscă să nu mai primească de la Comisia Europeană a doua tranșă de bani din Programul Național de Redresare și Reziliență. 

Conservarea urmată de închiderea celor două grupuri ar pune în pericol circa trei mii de locuri de muncă, spun sindicaliștii, mai ales că nu e pus nimic în loc. "Este foarte rău, în primul rând, pentru Sistemul Energetic Național, pentru că un grup energetic pe cărbune în acest context al războiului din Ucraina și al unei crize energetice, aduce stabilitate în sistemul energetic național. Un grup energetic e deservit de aproximativ 1.500 – 1.600 de lucrători", a declarat Manu Tomescu, într-un interviu la Antena 1. 

"Totul pentru ca România să primească miliarde de euro de la UE pe durerea și strigătul nostru și noi o să rămânem pe drumuri la vârste de peste 50 de ani. Sunt în pericol aproximativ 3.000 de oameni", a spus și Nicușor Văduva, de la Termocentrala Ișalnița.

Cel puţin pe hârtie, România şi-a asumat că 2032 va însemna sfârşitul mineritului, iar cărbunele va fi înlocuit cu energie mai puţin poluantă: energie de la soare şi centrale pe gaze. Opt parcuri fotovoltaice ar trebui să producă energie electrică în Gorj, peste doi ani. În plus, două grupuri pe gaze ar urma să intre în funcţiune din 2026. În total, investiţii de aproape 900 de milioane de euro.

Vizualizări: 4,129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: