A visat incendiu şi i-a luat foc casa!

Clipe de groază ieri la Bumbești Jiu pentru o bătrână de 74 de ani, a cărei casă s-a făcut scrum, împreună cu o anexă gospodărească, după ce femeia s-a apucat să încălzească niște untură pe aragaz. Culmea este că înainte cu câteva ore visase că va avea parte de un asemenea necaz și nu credea că e posibil așa ceva, pompierii reușind să stingă flăcările doar după ce tot acoperișul s-a făcut scrum, în podul casei fiind depozitat fân pentru animale.

Tudorina Luben stătea în aceeaşi gospodărie împreună cu fiul și nora sa, bătrâna dormind separat, într-o dependință a casei. Ieri dimineață femeia s-a trezit cu greu dintr-un coșmar pe care îl visa și care ulterior s-a dovedit a fi cât se poate de reale. „Dormeam şi la un moment dat, mai spre dimineaţă, am visat că venea băiatul la mine să mă trezească. Striga la uşă să ies repede afară din casă că ni se întâmpla ceva rău. Dormeam dusă, dar când m-am trezit cu visul ăsta i-am și spus băiatului că o să ni se întâmple ceva rău. Am tot sperat și eu și el că nu va fi așa, dar uite că luă foc toată casa”, povestea bătrâna vecinilor care au venit să o consoleze.

Untură și lapte
Dacă în multe alte cazuri coșurile improvizate sau problemele la instalațiile electrice au generat incendii greu de stins chiar și de către pompieri, focul de ieri a pornit de la o cu totul altă cauză. Bătrâna s-a apucat să topească o garniţă cu untură, iar la un moment dat a pus lapte în untura respectivă, combinaţia dovedindu-se a fi extrem de proastă.
„Dumneaei s-a apucat să topească untura și i s-a părut că e veche. Știa că dacă pune lapte în untură nu mai e așa de râncedă și asta a făcut. Când a fost untura mai încinsă a pus lapte peste ea, numai că untura a început să sară din oală, iar stropii de grăsime au ajuns la flăcările de la aragaz. Imediat s-a aprins oala, iar focul s-a dus pe hotă în sus în pod, unde avea fân depozitat pentru animale, că așa ținem noi, bumbeștenii, fânul la adăpost. Ce urma se vede de către oricine”, a spus Titu Popescu, un vecin al bătrânei.

Foc puternic
Paiele aflate în podul casei au ars aproape toate în câteva minute, localnicii încercând în zadar să salveze ce se mai poate. „Era un fum aici de nu vedeai nimic. Eu când am venit aici era o femeie care țipa și m-am dus la pompă să deschid robinetul ca să încerc să dau cu apă. Pompa era înghețată, așa că nu am avut ce face. Vă spun că în maxim două minute s-a întins focul la toată casa. Fiind o casă mare, cu paie în pod, vă imaginați cum a luat foc de repede”, a spus un vecin.
Oamenii au sunat la 112 și imediat a venit un echipaj de pompieri de la Bumbești Jiu care, dacă nu avea această intervenție primea inspecția șefilor de la Târgu Jiu. Așa, superiorii de la Târgu Jiu au trebuit să vină și ei la incendiu și să solicite suplimentarea efectivelor, două autospeciale fiind trimise de urgență la locul intervenției. Chiar și așa apa a fost insuficientă, norocul pompierilor fiind dat de existența rețelei de hidranți de pe marginea șoselei. E adevărat că cel mai apropiat hidrant era la vreo 200 de metri, dar apa a putut fi folosită, incendiul fiind lichidat după vreo oră.
Pompierii au reușit să prevină extinderea focului la o altă anexă gospodărească și la o casă din vecini, locuința distrusă de flăcări devenind de nelocuit. Bătrâna și ceilalți membri ai familiei sale vor locui de acum încolo la rude, în primăvară putând să încerce să repare ce se mai poate din casa al cărei acoperiș a fost făcut scrum și ai cărei pereți au fost udați ieri cu tone de apă.

Vizualizări: 1,387

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: