Noi descinderi pentru evaziune în Meteor

Numai ce a primit o condamnare definitivă, cu suspendare, din partea instanţelor de judecată, că s-a şi trezit din nou cu mascaţii la poarta vilei pe care o are în Meteor. Mihai Ilarie, cunoscut de apropiaţi drept Tanaka, s-a mai ales astfel cu un dosar penal, al patrulea deschis pe numele său, ieri dimineaţă mascaţii mergând atât la el acasă, dar şi la alte trei adrese din acelaşi cartier.

Printre cei vizaţi sunt şi cei doi tineri de 25 de ani care, marţi, au fost reţinuţi pentru că vânduseră bijuterii contrafăcute, tinichele galbene, pe post de aur veritabil, păcălind casele de amanet din oraş cu zeci de mii de lei. Unul dintre cei doi este nepot al lui Ion Rădulescu, cunoscut drept Ciupilan, aflat deja în spatele gratiilor pentru a executa 4 ani de puşcărie pentru evaziune. Ciupilan, la rândul său, este judecat în alte două dosare penale, într-unul fiind coleg cu Tanaka, amândoi fiind acuzaţi că au păgubit statul cu vreun milion de euro.

Tot la un milion de euro se ridică prejudiciul şi în dosarul de acum, ancheta vizând însă şi patronii unor firme din Iaşi. Mascaţii au mers ieri dimineaţă în localitatea Grajdurile, un fel de Strehaia a Moldovei, unde, la fel ca şi în Meteorul de acum câţiva ani, romii şi-au făcut nu doar palate, ci şi firme pe care le foloseau la emiterea unor facturi pentru operaţiuni fictive. Tanaka şi ai lui mergeau la Grajduri, comandau diverse acte contabile, plăteau câteva mii de lei, un comision în funcţie de suma pe care o doreau înscrisă în facturile respective, după care reveneau la Târgu Jiu, înregistrau actele în contabilitatea firmelor lor şi diminuau considerabil impozitul pe care îl aveau de achitat la stat. Teoretic, firmele se ocupau cu colectarea fierului vechi, dar prin „investiţiile” făcute ajungeau să nu mai datoreze statului prea mult, în Meteor apărând, în schimb, case care mai de care mai arătoase, ca să nu vorbim de cele care au apărut la Grajduri şi care sunt de câteva ori mai scumpe decât cele de la noi.

„La data de 21 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorilor, efectuează 22 de percheziţii, în două cauze penale, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane din judeţele Gorj şi Iaşi, bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010-2014, administratorii a trei societăţi comerciale din Gorj ar fi efectuat operaţiuni fiscale nereale, simulând achiziţii de deşeuri feroase de la societăţi comerciale din judeţul Iaşi. Prejudiciul creat prin desfăşurarea acestei activităţi infracţionale este de aproximativ 4.000.000 de lei”, a comunicat ieri IPJ Gorj, la sediul instituţiei urmând să fie aduse în cursul nopţii de joi spre vineri zece persoane de la Iaşi. Acestea vor fi reţinute cel mai probabil în dosarul de evaziune fiscală, nefiind exclus ca procurorii să ceară inclusiv arestarea lor preventivă la acest final de săptămână.

Vizualizări: 296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: