Absenţele de la şcoală ale copiilor i-au lăsat pe părinţi fără bani

Aproximativ 1.300 de familii din Gorj nu vor mai primi timp de trei luni alocaţia de susţinere a familiei sau o vor primi diminuată din cauza absenţelor acumulate de către copii. La nivelul judeţuluisunt înregistrate un număr de 9.127 familii beneficiare ale acestui tip de alocaţie.

Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj a primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean o situaţie cu absenţele nemotivate ale copiilor de vârstă şcolară care fac parte din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei. “În urma analizei situaţiei primite la inspectorat s-a ajuns la concluzia că 700 de familii vor primi alocaţia de susţinere diminuată pe trei luni, iar aproximativ 600 de familii, ai căror copii au peste 20 de absenţe nemotivate, nu vor mai beneficia de această alocaţie în primul semestru din anul şcolar 2011- 2012. Începând cu luna septembrie, familiile beneficiare care constată că li s-a diminuat alocaţia de susţinere trebuie să-i întrebe pe copiii lor de ce au înregistrat absenţe nemotivate, pentru că, altfel, îşi pun în pericol acest venit, care reprezintă o măsură de protecţie socială a familiilor nevoiaşe”, a declarat Gina Podaru, directorul AJPS Gorj. Sancţiunile au fost introduse în acest an şi au ca scop diminuarea absenteismului şcolar şi responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri.

DIMINUARE

Până in 10 absenţe cuantumul alocaţiei se reduce cu 20%, la 20 de absenţe nemotivate se reduce cu 50%. În situaţia în care mai mulţi copii dintr-o familie înregistrează absenţe nemotivate, diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte.

PERIOADĂ

Diminuarea în ambele situaţii se menţine pe o perioadă de trei luni. Dacă numărul absenţelor nejustificate trece de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă. Măsura se extinde în acest caz pe întreg semestrul şcolar următor.

PLAFOANE

În cazul în care familia are un venit net mediu lunar pe membru de familie de până în 200 lei pe fiecare membru, cuantumul lunar al alocaţiei este de 30 lei (1 copil), 60 lei (2 copii), 90 lei (3 copii) sau 120 lei (4 ori mai mulţi copii). În cazul familiei monoparentale cu un venit de până la 200 lei, familia primeşte 50 lei, 100 lei, 150 lei sau 200 lei, in funcţie de copiii pe care ii are. Dacă venitul este intre 201 lei si 370 lei, alocaţia de susţinere este de 25 lei, 50 lei, 75 lei sau 100 lei, pentru familia completă, respectiv de 45 lei, 90 lei, 135 lei ori 180 lei, pentru cea monoparentală.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: