Drum nou spart la Runcu pentru ca târgujienii să aibă apă

Un drum din Runcu, recent reabilitat din fonduri europene, va fi spart cu doar câteva zile înainte de recepţionare. O conductă de apă care alimentează Târgu Jiul pe timp de secetă din sursa Vâja s-a spart duminică. Conducta nu a putut fi reparată în cele patru zile din cauză că una din avarii s-a produs pe o porţiune de conductă care trece pe sub drumul reabilitat. După zile şi nopţi de negocieri, constructorul drumului a acceptat ieri să taie doi metri pătraţi de asfalt, astfel că foarte curând presiunea apei va creşte la robinetele târgujienilor. Nu suficient, după cum avertizează directorul Aparegio, care spune că şi barajul Clocotiş este aproape sec.

Conducerea Aparegio şi cea a Primăriei Târgu Jiu au stat patru zile pe capul primarului din Runcu, Adi Câmpeanu, pentru a-l convinge să accepte spargerea unei porţiuni de drum, pentru a fi reparată conducta de alimentare cu apă a municipiului Târgu Jiu.

Conducta nu mai era folosită de patru ani, sursa de la Vâja fiind una de rezervă pentru Târgu Jiu. Din cauza secetei, Aparegio a decis să apeleze la această sursă şi duminică a pornit apa. Conducta a cedat în mai multe locuri. „Vă daţi seama că ţeava a stat patru ani cu apă în ea şi s-a corodat. Eu le-am spus să o repare înainte de a face eu drumul, dar au zis că nu mai au nevoie de ea”, s-a plâns primarul Câmpeanu.

Supărarea primarului este cauzată de faptul că o parte din conductă trece pe sub un drum recent reabilitat cu 2,5 milioane de euro, bani europeni. „Nu voi accepta sub nicio formă spargerea acestui drum, care nici măcar nu a fost recepţionat. Şi sătenii sunt revoltaţi, nu se poate aşa ceva”, a spus Câmpeanu.

Constructorul drumului i-a salvat pe târgujieni de la sete

În ciuda opoziţiei primarului Câmpeanu, târgujienii vor avea foarte curând mai multă apă la robinete. Asta pentru că drumul este încă în custodia constructorului până la recepţie. După zile de negocieri, acesta a acceptat să decupeze doi metri pătraţi de asfalt, astfel încât cei de la Aparegio să repare conducta.

Ion Popescu, directorul Aparegio, ne-a spus şi ce condiţii a pus constructorul: „A fost de acord să ne lase să reparăm conducta după ce ne-am înţeles ca tot dumnealui să facă reparaţiile, ca să fie totul în regulă în ziua recepţiei. A durat câteva zile până am ajuns la acest rezultat, pentru că a trebuit să luăm toate avizele necesare, inclusiv de la cei de la SAPARD. Important este că toată lumea a înţeles că atât drumul, cât şi apa târgujienilor, sunt probleme de interes public”.

Conducta s-a spart în mai multe locuri, dar acolo unde s-a putut interveni, s-au făcut deja reparaţiile necesare.

Câmpeanu: „Târgu Jiu să-şi găsească altă sursă de apă”

Primarul Adi Câmpeanu a avertizat edilii din Târgu Jiu că este ultima dată când se mai poate interveni pe această conductă. „Avertizez public atât pe domnul primar Cârciumaru, cât şi Aparegio, să găsească alte surse de apă pentru municipiul Târgu Jiu. După ce voi prelua drumul, nu voi mai accepta astfel de lucrări. Nici să nu îndrăznească să vină cineva la mine să solicite aviz pentru spargerea drumului”, a spus primarul Cîmpeanu.

Interesant este că Aparegio şi-a dat avizul pentru construirea acestui drum pe fonduri europene, luând în calcul interesul localnicilor. Cu toate acestea, oamenii din Runcu nu par dispuşi să cedeze, pentru ca târgujienii să aibă apă. „Eu cred că nu trebuie să le dea voie să mai spargă. Păi vă daţi seama câţi bani au fost cheltuiţi să facă acest drum, iar acum vor să-l spargă. Aşa e la noi, ca la nebuni. Pe o parte facem şi pe alta stricăm. Unde nu e minte, nu e!”, a declarat un localnic din Runcu.

PRESIUNE

Chiar şi dacă acea conductă va fi pusă în funcţiune, presiunea la robinete nu va fi una normală, avertizează directorul Aparegio. Seceta nu a afectat doar municipiul Târgu Jiu, ci şi zonele din apropiere. Barajul din care este alimentată conducta de rezervă, barajul Clocotiş, este aproape sec. „Se va drumul la apă dar nu va funcţiona la parametrii normali, deoarece barajul de la Clocotiş este la nivel de avarie, nivelul de apă din el fiind foarte scăzut”, susţine Ion Popescu.

DEMISIE

Situaţia creată la Runcu între autorităţile locale şi reprezentanţii operatorului regional de furnizare a apei a ajuns şi la urechile democrat-liberalilor. Purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Vâlceanu, crede că directorul Aparegio, Ion Popescu, ar trebui să-şi dea demisia de onoare deoarece a dat dovadă de incompetenţă în acest caz.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: