Achitare într-un dosar DNA. Era acuzat că a plătit penalităţi SNLO!

Răsturnare de situație în cazul fostului director executiv comercial de la CET Arad, acuzat de procurorii DNA că a fost de acord cu o clauză privitoare la penalitățile pe care termocentrala urma să le suporte dacă nu achita la timp lignitul livrat din Oltenia.

Adrian Nicolae Ghilea a primit a doua zi după sărbătoarea numelui său un cadou nesperat, în condițiile în care instanța de fond îl condamnase la peste 3 ani de închisoare și la plata unor despăgubiri de peste 6,8 milioane lei. El a contestat sentința respectivă și Curtea de Apel Timișoara a dat o decizie total diferită de cea a instanței de fond, una care îi permite fostului director să respire ușurat și să facă în tihnă sărbătorile de iarnă mulți ani de acum încolo. De acuzațiile ce i-au fost aduse s-a ales praful, el fiind achitat printr-o sentință definitivă.
„Admite apelul declarat de inculpatul GHILEA ADRIAN NICOLAE împotriva sentinţei penale nr. 327 din 30.09.2016, pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr. 769/108/2016. Desființează sentința penală apelată și, rejudecând: (…)achită inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave,(…), lasă nesoluționată acțiunea civilă. În baza art. 249 şi urm. şi art. 397 alin. 5 C.pr.pen, menţine sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa dată în dosarul 161/P/2015 din 08.02.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara, asupra imobilului aflat în proprietatea inculpatului”, se arată în decizia definitivă a judecătorilor timișoreni.
Ce spunea DNA în primăvară, la finalizarea cercetărilor? „La data de 13 februarie 2007, inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, în calitate de director executiv comercial al SC CET Arad SA, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și a reglementărilor interne ale societății, a încheiat și semnat un act adițional la un contract de furnizare lignit prin care se stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, prețul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei/tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deși în documentul inițial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalități de 0,1%/zi de întârziere în funcție de valoarea facturii neplătite. Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar și în cazul unei imposibilități obiective), furnizorul să calculeze și să factureze prețuri „reactualizate” pentru cantitățile de lignit livrate. Activitatea infracțională derulată de inculpat a condus la producerea în dauna SC CET Arad SA a unui prejudiciul total de 6.847.861,81 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea furnizoare a cărbunelui”.

Vizualizări: 1,855

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: