Dulceață din coji de pepene verde

Dulceața din coji de pepene verde (lubeniță, harbuz) este de fapt o rețetă de coajă de pepene confiată. Dulceața din coji de pepene verde este o dulceață extrem de ieftină și simplu de realizat.

Mai tot timpul aruncăm coaja de pepene după ce am mâncat miezul. Din ea se pot prepara delicioase bucățele confiate de coajă. În funcție de soiul de pepeni variază și culoarea dulceții. Cojile de pepene tăiate cubuleţe devin sticloase şi sunt perfect confiate. Cu ele tăiate întregi se pot decora torturi festive sau pot fi mărunțite pentru creme, prăjituri, etc.

De regulă se face dulceață din coji de pepene verde tăiate în cubulețe pentru a le gestiona ulterior mai ușor. Cubulețele sunt perfecte pentru prăjituri, checuri, înghețată și chiar cozonac.

Scoateţi miezul cu grijă astfel încât să mai rămână un pic de miez roșu pe coajă. Miezul se taie felii și se poate mânca sau se păstrează la frigider în cutii închise iar coaja se pregăteşte pentru dulceață.

Cu un cuțit foarte bine ascuțit se curăţă coaja verde închis de la exterior şi apoi se taie coaja de lubeniță în felii subțiri și apoi în cubulețe.

Puneţi pe foc 1,5 l de apă și zahărul pentru a prepara siropul. La gemuri și dulcețuri se folosesc cratițe largi care să accelereze evaporarea apei. Adăugaţi vanilie și lămâie. Zeama de lămâie are rol de a păstra culoarea vie a fructelor și de a preveni cristalizarea (zaharisirea) siropului. Siropul trebuie să fie mai gros deoarece cubulețele de coajă sunt mai mici și fierb mai repede decât coaja de pepene tăiată felii.

Peste siropul scăzut adăugaţi și cojile de pepene și lăsaţi totul să fiarbă 5 minute (cronometrate din momentul în care dulceața de coji de pepene ajunge din nou în regim de fierbere). După aceea opriţi focul și acoperiţi oala cu un ștergar de bucătărie ud și lăsaţi-o câteva ore până s-a răcit complet.

Vizualizări: 941

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: