Achitare pentru foștii șefi ai UM Sadu acuzați de furt de muniție!

Praful și pulberea s-a ales de încă un dosar penal instrumentat de procurorul Emil Moța, detașat temporar la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, ancheta sa, care a vizat furtul de muniție de la Uzina Mecanică Sadu, în care a reținut zece persoane, finalizându-se ieri cu o mega achitare pentru foștii șefi ai uzinei, trimiși în judecată. Nimeni nu mai intră la „mititica”, muncitorul care a stat luni de zile în arest preventiv pentru că a furat muniție primind și el o pedeapsă cu suspendarea executării acesteia.

În martie anul trecut, chiar de Ziua Poliției Române, IPJ Gorj dădea buzna în Uzina Mecanică Sadu, fiind prima descindere de amploare ce a avut loc într-o uzină de armament din România. Tevatura de atunci pare acum o furtună într-un pahar cu apă dacă ținem cont de sentința finală dată ieri de Curtea de Apel Craiova, instanța stabilind ca muncitorul arestat atunci pentru că furase armament pentru a-l vinde în schimbul unei datorii să rămână cu cei trei ani de închisoare deciși de Tribunalul Gorj, ca instanță de fond. Ion Bălțătoiu nu mai intră însă după gratii pentru că executarea pedepsei a fost suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani și cu prestarea unei activități neremunerate, în folosul comunității, pentru 100 de zile.

Un alt angajat al uzinei, Ioan Zăvoianu, reglor la Secția Pirotehnică, a fost condamnat acum la doi ani de închisoare, în loc de șase luni, cât primise la Tribunalul Gorj, executarea pedepsei fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. Același termen de încercare îl are și Ștefan Chirițescu, în gestiunea căruia anchetatorii au găsit un plus în gestiune de 107.000 cartușe, cele șase luni cu suspendare care fuseseră decise inițial și pentru maistrul Dumitru Borcan fiind înlocuite acum cu o achitare, omul fiind găsit nevinovat.

Achitare pentru Dijmărescu și Borcan

Piesele grele din dosar au fost însă șefii Uzinei Mecanice Sadu, respectiv directorul general Nicolae Dijmărescu, și cel de la serviciul de pază, Marius Borcan, care este și președinte al filialei județene a Partidului Conservator. Dijmărescu fusese condamnat inițial la un an de închisoare cu suspendare, în timp ce Borcan primise o amendă penală de 290 de lei, ambii fiind reținuți pentru 24 de ore în martie 2013. Acum Curtea de Apel Craiova le-a admis apelurile și i-a achitat de acuzațiile ce le-au fost aduse, ei având acum posibilitatea de a se îndrepta împotriva statului pentru cele 24 de ore petrecute pe nedrept în spatele gratiilor. „Nu știu ce voi face, o să mă consult cu avocatul și voi lua o decizie”, a comunicat ieri Marius Borcan.

Achitare în același dosar au mai primit și alți doi angajați ai uzinei, Constantin Leodor Lupulescu și Șerban Popescu, magistrații fiind ceva mai exigenți cu două salariate ale serviciului de pază, Florentina Anghel și Carmen Ungureanu, care trebuiau să îi verifice pe muncitori dacă ies pe poarta unității cu lucruri furate de la locul de muncă. Acestea au fost amendate penal cu câte 4000 de lei și, respectiv, 1000 de lei, sentința judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova fiind una definitivă.

Furt la comandă

Cele două salariate erau de serviciu atunci când Bălțătoiu a ieșit pe poarta fabricii cu o plasă în care avea muniție furată, el dând-o ulterior unui ofițer sub acoperire, investigatorul fiind acuzat însă de muncitor că l-a obligat să comită furtul respectiv. Pe parcursul procesului avocații lui Bălțătoiu au cerut audierea ofițerului, lucru care nu le-a fost acceptat, muncitorul spunând că, după ce s-a împrumutat cu 500 de lei de la acesta, a fost amenințat cu moartea pentru a fi „convins” să-i facă rost de niște cartușe de la Sadu. Așa s-a ajuns la descinderile din martie 2013 și la sentința dată ieri de magistrații din Bănie.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: