Achitare pentru gorjenii din dosarul „Referendum”

Liderul PSD Liviu Dragnea a primit o majorare a pedepsei dispusă de instanță în dosarul fraudării Referendumului pentru suspendarea lui Traian Băsescu din vara lui 2012, alți zeci de inculpați din dosar, inclusiv de la Gorj, primind achitare. PSD Gorj consideră nedreaptă pedeapsa de doi ani cu suspendare primită de liderul lor şi i-au cerut public să rămână în fruntea partidului. Gorjenii din dosar au fost achitaţi.

DNA a trimis în judecată aproape alte 80 de persoane care au fost în diverse secții de votare din județele Gorj, Olt, Teleorman și Vrancea, două gorjence primind anul trecut condamnare cu suspendare pentru că uzaseră la dreptul de a tăcea, fiind convinse de nevinovăția lor și de faptul că nu există probe care să susțină acuzațiile. Ca și Dragnea, ele au contestat sentința dată pe fond și, acum, obținut câștig de cauză, una dintre ele fiind reprezentată la instanța supremă de avocatul Gelu Fumureanu.

„Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale”, susţin judecătorii în motivarea sentinţei.

Acuzațiile respective au dus și la inculparea mai multor gorjeni care au fost în două secții de votare de la Bâlteni, câteva sute de localnici din această comună fiind duși ulterior la București cu autocarele pentru a fi audiați ca martori și a explica modul în care au ajuns să voteze fără să fie prezenți în secțiile de votare. După sentința instanței, Dragnea s-a consultat cu colegii săi și a decis să nu plece din fruntea partidului, deși în urmă cu un an a demisionat din funcția de vicepremier al Guvernului, invocând condamnarea de 1 an cu suspendare decisă atunci. Altfel spus, Dragnea a considerat că nu este bun la Guvern într-o astfel de situație, dar PSD îl consideră în continuare ca fiind singura persoană capabilă să o conducă în alegeri spre victorie. Dragnea a devenit atunci primul viceprim-ministru în funcție condamnat penal, așa cum, ulterior, Victor Ponta a devenit primul premier trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție în timpul exercitării mandatului.

Acum Ponta consideră că Dragnea trebuie să rămână în fruntea partidului, asta deși șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost printre puținele voci din PSD care apreciază că partidul are nevoie de un șef nou. „Ca să răspund tuturor celor care mă întreabă: cred că Liviu Dragnea NU trebuie să își dea demisia din funcția de Președinte al PSD! Trebuie să țină Partidul unit, să câștige alegerile locale și parlamentare și să ferească PSD de toți "ofițerii" acoperiți sau descoperiți care vor să îl preia! Clar? Update - pt ca am văzut interpretările din presă vreau să precizez că atunci când am scris de "ofițerii" care vor să preia puterea în PSD NU mă refeream la Valeriu Zgonea - ci la un vicepreședinte PSD, fost ministru în Guvern (dacă va fi nevoie le voi spune colegilor mei despre cine este vorba)!”, a comentat Ponta pe contul său de Facebook.

Galerie foto


Vizualizări: 685

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: