Două sentinţe în 3 zile pentru un fost lider din minerit

Săptămâna Patimilor vine anul acesta ceva mai devreme pentru fostul sindicalist din zona Motru, Cristea Fluerătoru având un program destul de „aglomerat” în ceea ce privește prezența sa în fața instanțelor de judecată. Anchetele în care a fost implicat în ultimii ani se vor transforma zilele acestea în sentințe penale, unele chiar definitive, de marţi și până la sfârșitul săptămânii fostul lider al ortacilor având nu mai puțin de trei procese pe rol.

Fluerătoru are mari șanse să afle azi decizia magistraților în dosarul în care a și fost arestat preventiv o bună perioadă de timp alături de alți foști directori din mineritul motrean. Ei sunt judecați pentru modul în care cu un deceniu în urmă au tocat aproape un milion de lei pentru a „moderniza” drumul județean ce face legătura între Știucani și Miculești. Drumul s-a deteriorat imediat după finalizarea lucrărilor pentru că „modernizarea” s-a făcut în luna ianuarie, la temperaturi scăzute, șoferii care circulă prin zonă rupându-și și acum mașinile în gropi pentru că nimeni nu a mai alocat bani pentru repararea acestuia.
Cap de afiș în dosar a fost Fluerătoru, dar ancheta procurorilor i-a avut în vizor pe foștii directori Vasile Crețan, Nicolae Giuran, Florentin Pătru și Sandu Benga, cel din urmă decedând după începerea procesului. Pedepsele stabilite inițial de judecătorii gorjeni au fost de câte 3 ani de închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani, timp în care inculpații trebuie să fie permanent la dispoziția autorităților. Sentința a fost dată acum un an la Judecătoria Târgu Jiu și prevede inclusiv câte 100 de zile de muncă în folosul comunității, dar și obligația ca toți inculpații să despăgubească CE Oltenia cu aproape 1 milion de lei, la cât este estimat prejudiciul din dosar. În plus, inculpații ar mai avea de plătit și câte 6.000 de lei cheltuieli judiciare statului.
Verdictul judecătorilor nu îl va scuti pe Fluerătoru de noi emoții, pentru că el mai are pe rolul instanțelor alte două procese, în care e acuzat de evaziune fiscală. Vineri ar urma să afle o nouă sentință a judecătorilor în dosarul în care are calitatea de inculpat și fosta sa firmă Tiseco Construct SRL, procurorii susținând că patronul Fluerătoru și firma sa au comis nu mai puțin de 141 de acte materiale, prin folosirea unor facturi fictive. Până la sentința de la sfârșitul săptămânii fostul sindicalist trebuie să mai apară în fața magistraților mâine, la Tribunalul Gorj urmând să înceapă alt proces de evaziune, firma folosită de Fluerătoru pentru a nu plăti dările la stat fiind Inițiativa Sind SRL. Valoarea prejudiciului total estimat de anchetatori în cele două dosare penale cu acuzații de evaziune fiscală ajunge la aproape un milion de lei, la fel cam cât este prejudiciul în dosarul cu drumul de la Știucani la Miculești.
Pentru Fluerătoru eventuale sentințe nefavorabile îi pot complica situația în cazier, el având deja o condamnare cu suspendare. În ianuarie 2012 magistrații l-au găsit pe acesta vinovat pe fostul sindicalist pentru că l-ar fi lovit pe Ghassan Hussein Khraibani, nimeni altul decât soțul actualei deputate Camelia Kraibani, executarea pedepsei fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani. De atunci au trecut 4 ani, dar, între timp, inculpatul a devenit subiectul dosarelor enumerate mai sus, acuzațiile ce îi sunt aduse nefiind deloc unele ușoare.

Vizualizări: 2,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: