Acuzat că ține o evidență dublă a certificatelor de carbon

Acuzații extrem de grave aduse de primarul din Motru, Gigel Jianu, la adresa fostului administrator special al Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă din localitate, Eugen Corcoață. Acesta este acuzat că a ținut o evidență dublă în privința certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră. Una reală, pentru contabilitate, alta falsă, pe care ar fi înaintat-o autorităților de mediu.

Producătorii de energie pe bază de cărbune trebuie să cumpere așa-numitele certificate de carbon pentru poluarea pe care o produc, termenul limită fiind în fiecare an data de 30 aprilie. Primarul Gigel Jianu a fost miercuri în conferința de presă a PNL Gorj alături de noul administrator special al UATAA, Mihai Țurlea, unde a spus că aspectele grave pe care le aduce la cunoștința publicului vor fi înaintate și organelor de anchetă. Eugen Corcoață, posibil contracandidat al lui Jianu la alegerile din vară, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile.

Țurlea spune că a început o analiză cu privire la achiziționarea certificatelor pentru că este cea mai mare problemă în această perioadă. “Am constatat existența mai multor documente emise către Agenția Națională pentru Protecția Mediului București, în special către compartimentul Registrul Unic European, Angenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei și documente emise către Consiliul Local, care cuprind date false”, a spus noul administrator special al UATAA Motru.

Mihai Țurlea susține că acele documente au produs efecte juridice și au provocat prejudicii. “Am găsit o evidență dublă. Raportările către aceste instituții au fost în fals”, a mai spus Țurlea. Acesta a adăugat că, în luna mai 2019, verificatorul din partea Agenției Naționale de Mediu a sesizat falsurile respective. “Nu le-a făcut publice, pentru a nu fi incriminat, dar a pus în vedere persoanelor abilitate din societate și a condiționat această mușamalizare de raportarea corectă pentru anul 2019 și în continuare”, a explicat Țurlea, care susține însă că s-a continuat pe aceeași linie a dublei evidențe.

Primarul Gigel Jianu a spus că urmează a fi sesizate organele de anchetă cu privire la această situație.

Vizualizări: 2,853

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: