Adio, Belea!

2018 ar putea fi ultimul an în care românii cresc porci în gospodării. Pesta porcină a atins deja un sfert de ţară. Încă nu s-a apropiat de Gorj, dar e puţin probabil ca pe porcul meu de la ţară, Belea, să îl apuce Crăciunul.

Nu ştiu dacă guvernul a luat cele mai bune măsuri pentru a împiedica boala să intre în ţară. Cel mai probabil, nu. Înţeleg că bulgarii au făcut în trei săptămâni un gard cu o lungime de peste o sută de kilometri, pentru a împiedica trecerea mistreţilor din România în Bulgaria. Nouă nici prin cap nu ne-a trecut asta, atunci când boala se manifesta în Republica Moldova sau în Ucraina.

Cert este că guvernul nu a avut nicio acţiune serioasă de informare a populaţiei. Abia în aceste zile, când nu mai este nimic de făcut, am aflat cam ce efecte va avea pesta porcină pe termen mediu şi lung. Spania a scăpat de pesta porcină africană după 30 de ani, timp în care s-a dat o lege prin care porcii nu mai puteau fi crescuţi în gospodării individuale. Ţara care a scăpat cel mai repede este Portugalia - 13 ani.

Cu alte cuvinte, nu este vorba de faptul că anul acesta mulţi români nu vor avea porc de Crăciun. Nu vom avea nici la anul, nici în anul următor, nici în următorii zeci de ani. Practic, va dispărea tradiţia tăierii porcului. Ne vom lua adio de la caltaboşi, de la cârnaţii trandafir, de la şorici, de la pomana porcului. Şi aşa tradiţiile se mai păstrează greu, o întrerupere de zeci de ani va însemna deja o trecere în uitare.

La cât de important era porcul de Crăciun pentru mulţi români, aş spune că pesta porcină africană va distruge un importat element de identitate naţională. Dacă pentru asta e sau nu Dragnea de vină, să judece fiecare. Guvernul tehnocrat a făcut în 2016 un plan de măsuri care să prevină intrarea bolii în ţară, din care cele trei guverne PSD pe care le-am avut de atunci încoace nu au aplicat nimic. Cum nu mă aştept să facă cineva vreo anchetă serioasă pe această temă, nu îmi rămâne decât să sper că pe Belea îl va prinde măcar îngheţul, dacă nu Crăciunul.

Vizualizări: 3,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: