Întrebările fără răspuns de la Jandarmerie şi cum se fac procurorii că lucrează

A trecut aproape o săptămână de la reprimarea violentă a protestelor din Piaţa Victoriei şi sunt deja semne că procurorii militari muşamalizează cazul. Este inadmisibil faptul că aceştia nu au decât joi să ridice documente de la Prefectura Bucureşti şi Jandarmerie, limitându-se la o banală corespondenţă cu instituţiile statului. Procurorii militari se prefac de trei decenii că anchetează evenimentele de la Revoluţie şi Mineriadele, astfel că în mod cert se impune solicitarea unui sprijin extern.

Jandarmeria refuză să răspundă concret la unele întrebări. Cronologic, prima ar fi aceea referitoare la ce informaţii au fost că se încearcă atacarea guvernului. Oficial au fost invocate doar unele postări pe paginile de socializare. Sunt o grămadă de tâmpenii pe facebook, nu poţi să gazezi o sută de mii de oameni din cauza asta.

A doua întrebare este referitoare la mobilizarea fără precedent a forţelor de ordine aduse din toată ţara. Jandarmeria a avut „ţestoase” în curtea guvernului şi în guvern încă înainte de ora 16.00. Aceşti oameni au venit pregătiţi de o bătălie pe care ei au provocat-o.

A treia întrebare fără răspuns este: cine au fost incitatorii din piaţă. Este inadmisibil faptul că poliţia nu i-a identificat într-o săptămână, deşi sunt sute sau mii de filmări cu aceştia. Doar doi au fost reţinuţi, fiind implicaţi în altercaţia cu jandarmii, în rest nimic. Au fost interlopii din anturajul politicienilor, au fost ultraşii din galerii, au fost racheţii lui Plahotniuc?

A patra întrebare este ce substanţe au fost folosite pentru gazarea oamenilor din Piaţa Victoriei, în ce cantităţi şi în ce concentraţii. Jandarmeria a comunicat până acum doar că sunt substanţe achiziţionate legal, folosite în toată lumea şi că nu au consumat tot ce aveau jandarmii la ei. Un răspuns în bătaie de joc. Joi, spre seară, au dat procurorii lista cu substanțe, rămânând de văzut dacă au fost depășite concentrațiile.

A cincea întrebare este de ce jandarmii au intrat în mulţime şi de ce au lăsat doi colegi în urmă. De ce nu s-au întors să îi scoată de acolo, când au văzut că sunt loviţi. Scena era pe televiziuni, cei din centrul de comandă nu se pot face că nu au văzut. Explicaţia dată până acum, că jandarmii mergeau la un incident de lângă un fast-food, unde ar fi fost atacate maşinile jandarmilor, a fost mincinoasă. În filmările realizate la ora invocată, se vede că maşinile nu erau atacate, doar că oamenii nu se dădeau la o parte. Mulţumea scanda: Fără violenţă! Practic, jandarmii care coordonau acţiunea în piaţă au fost minţiţi din centrul de comandă că maşinile au fost atacate şi că doi jandarmi au fost omorâţi de protestatari. „S-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar, pe căile de comunicaţie, că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa s-a auzit, probabil că ei se refereau... după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat, de la distanţă văzând că sunt călcaţi în picioare”, a spus Cătălin Paraschiv, şeful brigăzii speciale, într-un interviu. Pe filmare s-a văzut că protestatarii au făcut cerc în jurul jandarmilor căzuţi, i-au ajutat să se ridice, iar loviturile au început apoi. Din nou protestatarii paşnici au făcut cerc în jurul jandarmilor şi i-au dus la colegii lor, care erau la zeci de metri şi nu interveneau. Nu cumva jandarmii au fost aruncaţi acolo la sacrificiu? Nu cumva maşinile de jandarmi au intrat în mijlocul mulţimii pentru că cineva spera să fie atacate?

Cine au fost huliganii din rândul jandarmilor? Este o altă întrebare fără răspuns. Șeful brigăzii speciale spune că nu erau ai lui. Jandarmeria nu face verificări interne pentru că a fost declanşată ancheta Parchetului Militar. Știm că anchetele procurorilor militari durează zeci de ani fără rezultat aşa că, dacă ancheta nu este preluată de un organism internaţional, nu vom afla niciodată adevărul.

Jandarmeria ne-a servit şi alte minciuni în această perioadă, cum ar fi cea legată de starea de sănătate a jandarmeriţei, de implicarea unui procuror militar în centrul de comandă etc. Abia după şase zile au prezentat nişte scuze palide, în speranţa că lumea începe să uite subiectul. Ceea ce probabil că se va întâmpla, dar nu atât de repede cât speră ei.

Vizualizări: 1,384

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: