Adrian Tudor trece la istorie. Lansează prima carte

Viceprimarul Adrian Tudor a trecut la literatură. A scris o carte ce va fi lansată la sfârșitul acestei săptămâni. A strâns fotografii, documente vechi și mărturii ale urmașilor eroilor din bătălia de la Podul Jiului pe care le-a inserat într-o cronică ilustrată. Se numește “Orașul eroilor - Bătălia de la Podul Jiului” și conține informații mai puțin cunoscute despre eroii din Târgu Jiu.

Adrian Tudor se declară fascinat de istoria locală din copilărie. Timp de mai bine de doi ani, a strâns mărturii ale urmașilor eroilor care au luptat pe 14 octombrie 1916 și le-a cuprins pe toate într-o carte. Aceasta va fi lansată, vineri, la Muzeul Județean Gorj. “Este un proiect la care lucrez de doi ani de zile. Strâng documente, fotografii, mărturii. Subiectul cărții este legat de bătălia de la Podul Jiului și am reușit să scot în evidență eroismul civililor care au luptat acolo. Este povestea orașului nostru pentru că altfel Târgu Jiul n-ar fi putut fi considerat orașul eroilor fără întâmplarea aceasta din 14 octombrie 1916, care mai departe a generat până la a avea o Cale a Eroilor a lui Constantin Brâncuși. Prezentarea cărții va avea loc vineri, la ora 14, la Muzeul Județean Gorj. M-a supărat faptul că nu s-a scris suficient despre această bătălie”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Adrian Tudor susține că a rămas impresionat de modul în care s-a acționat în urmă cu mai bine de 100 de ani. A obținut o mărturie prețioasă de la unul dintre urmașii eroilor de la 14 octombrie. „Cea mai interesantă mărturie e aceea a nepotului unui participant la bătălia de la Podul Jiului, care era și rudă cu comisarul Popilian, care spune ce strategii a adoptat acesta ca să-i inducă în eroare pe nemți. I-a aranjat pe civilii din Târgu Jiu, pe digul Jiului, cu puștile, și le-a dat ordinul să tragă pe rând, unul după altul, ca să pară că avem și noi o mitralieră. Totul n-a fost decât un joc psihologic din partea alor noștri, nemții trebuiau să creadă că orașul e foarte bine apărat”, a încheiat Adrian Tudor.

Vizualizări: 1,345

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: