Afacerile cu flori, sub semnul întrebării în pandemie

Afacerile cu flori aduceau încasări record comercianților în februarie - martie, luni dedicate iubirii și femeii. Florarii speră să fie școlile deschise toată primăvara, pentru a-și salva afacerile, dar și alte activități să intre în normal.

Mădălina Andreoiu are 25 de ani și împreună cu familia deține în comuna gorjeană Baia de Fier mai multe sere de flori. De trei ani se luptă să-și pună afacerea pe picioare, iar când au crezut că totul este gata și au reușit, a venit pandemia.

”Am fost plecați în străinătate câțiva ani și, când am revenit acasă, cu bănuții câștigați am zis să ne deschidem o afacere. Acum trei ani ne-am apucat să facem sere de flori. Am plecat cu două mai mici și am mai făcut încă două mai mari. Am ajuns anul acesta să avem 25.000 de ghivece cu flori pregătite pentru vânzare. Avem zambile, panseluțe, primula, ranunculus, garofiță, bănuți, astea ar fi pentru sezonul acesta, dar și alte tipuri de flori. Anul trecut am vândut tot ce am avut. Anul acesta pandemia ne-a afectat și pe noi”, a precizat Mădălina.

Dacă anul trecut nu făceau față cu comenzile și multe nu au putut fi onorate, nu același lucru se întâmplă și acum. ”Noi vindem și la bucată, și en-gross. Anul acesta este mai slab, avem comenzi mai puține față de anul trecut. Cei care au florării au comandat fără probleme, dar vânzătorii de ocazie, cei care ieșeau cu tarabele de 14 și 24 februarie, 1 și 8 martie, sunt rezervați în a da comenzi, pentru că și funcționarea școlilor nu este sigură. Nu pot investi în marfă și să rămână cu florile. Noi avem destule ghivece și anul acesta putem onora toate comenzile. Așteptăm solicitări”, a spus gorjeanca.

Mădălina, împreună cu soțul și părinții, se ocupă de afacerea parfumată. Investiția a fost făcută cu fonduri proprii, pentru că nu există finanțare pentru acest tip de activitate. Au totuși informații că de anul acesta se vor oferi subvenții prin APIA.

Prețul unui ghiveci cu flori de sezon variază între 5 și 10 lei.

Vizualizări: 1,978

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: