Agricultorii gorjeni nu respectă programările APIA

Fermierii gorjeni nu iau în seamă pro­gramările făcute de funcţionarii APIA, pentru depunerea cererilor de plată pe suprafaţă. Până în momentul de faţă, mai puţin de 70% dintre agricultori au solicitat subvenţia pe pământ. Conducerea APIA Gorj spune că ritmul este nesatisfăcător în condiţiile în care termenul de depunere a cererilor fără penalizări este data de 15 mai.

Funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj se vor confrunta cu un volum mult mare de muncă în perioada imediat următoare din cauză că va creşte numărul fermierilor care vor solicita subvenţia pe suprafaţă. Asta, în condiţiile în care foarte mulţi agricultori îşi vor depune cererile de plată pe ultima sută de metri, fără să-şi respecte programările. Potrivit conducerii APIA Gorj, din cei aproximativ 25.000 de fermieri doar circa 15.500 şi-au depus cererile de plată, suprafaţa totală fiind de 54.000 de hectare. „Aproximativ 62% dintre fermieri şi-au depus cererea de plată unică pe suprafaţă. Ritmul este nesatisfăcător întrucât 15 mai este ultima zi în care se pot depune cererile fără penalizări. Dacă situaţia va persista, fermierii riscă să primească penalităţi. Pentru a fi evitat acest lucru ar trebui să înregistrăm zilnic câte 700-800 de cereri, însă media este de 400-450 de cereri. Fermierii nu au respectat programările transmise prin intermediul invitaţiilor”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Consecinţa firească a nerespectării programărilor va fi aceea că la depunerea cererilor de plată se vor înregistra aglomerări, mai ales după sărbătorile Pascale. „Angajaţii APIA Gorj vor lucra şi în zilele de 2 şi 3 mai, iar recomandarea noastră este ca oamenii să respecte data şi ora la care au fost programaţi pentru a evita aglomerările din ultimele zile. Cred că, după Paşti vom lucra şi în week-end, în zilele de sâmbătă şi duminică”, a mai precizat Constantin Negrea.

PENALIZĂRI

APIA Gorj va primi cererile fermierilor şi în perioada 16 mai-10 iunie, însă cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Cererile depuse după data de 10 iunie nu vor mai admise la calculul plăţii pentru anul în curs.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: