Ajută un copil să înveţe tainele cititului. Ce poţi să faci!

În centrele de plasament sunt mulţi copii şi adolescenţi care au nevoie de încurajare să înveţe şi să îşi găsească drumul în viaţă. Programul educaţional Ajungem MARI caută până pe 9 septembrie voluntari pentru 2.000 de copii din Bucureşti şi din 24 de judeţe.

„Ajungem MARI“ caută 1.000 de voluntari în Bucureşti şi 24 de judeţe: Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Gorj, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea.

Prin programul „Ajungem MARI”, voluntarii dăruiesc trei ore pe săptămână pentru a deveni prieteni, profesori şi modele pentru copiii şi tinerii din centre sociale şi de plasament. În ţară sunt în prezent peste 19.000 de copii instituţionalizaţi, iar numărul personalului şi voluntarilor e insuficient.

„E nevoie de mai multă implicare din partea comunităţilor locale pentru ca aceşti copii şi tineri cu un trecut trist să poată spera la un viitor mai bun. Ne dorim ca oamenii să înţeleagă că e nevoie de ei, de prezenţa şi căldura lor, iar dacă stăm şi aşteptăm reforma statului sau a sistemului, lăsăm copiii din centre să crească fără repere şi modele”, spune Iarina Taban, director şi fondator al programului.

Voluntarii dăruiesc timp şi primesc de la copii bucurie, zâmbete, îmbrăţişări şi lecţii frumoase. „Una dintre cele mai preţioase lecţii pe care o iau cu mine este aceea de «a fi acolo». Ieri, azi, mâine, peste o săptămână, un an, până Ajungem Mari. Cred că doar împreună putem ajunge Mari sau doar Oameni”, a spus Deliana, voluntar în Constanţa.

Prin proiectul de voluntariat, în urma selecţiei şi a unui training iniţial, voluntarii susţin în centre, săptămânal, timp de cel puţin 6 luni, şedinţe interactive de pregătire şcolară, ateliere creative sau de cultură generală, punând mult accent pe încurajarea copiilor. Fiecare voluntar le transmite copiilor cunoştinţele lui, în funcţie de pasiuni şi abilităţi, de la română, matematică şi engleză, până la informatică, muzică, teatru, arte plastice, educaţie pentru sănătate sau financiară.

Sunt căutaţi voluntari adulţi, dar şi tineri peste 16 ani, din orice domeniu, care să creadă în potenţialul copiilor, să îi înţeleagă şi asculte. „Copiii sunt foarte încântaţi când venim la ei. Facem adunări, desenăm, colorăm, scriem dorinţe. E foarte frumos şi foarte încărcat de emoţii sincere şi curate de copii”, povesteşte Mihaela, voluntar în Mureş.

Toate detaliile despre organizarea proiectului şi formularul online de înscriere se găsesc pe site-ul www.ajungemmari.ro la secţiunea Devino voluntar.

Vizualizări: 419

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: