Ajutoare de minimis pentru apicultorii gorjeni afectaţi de ploi

Apicultorii vor primi ajutor de minimis pentru a compensa o parte din pierderile înregistrate în acest an din cauza vremii nefavorabile. Sprijinul financiar va fi de 4 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 de familii şi de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 de familii de albine. Dosarele vor trebui depuse la Direcţia Agricolă, până la sfârşitul lunii. Apicultorii gorjeni spun că anul acesta a fost cel mai rău din ultimii 50 de ani din cauză că foarte albine au murit de foame.

Apicultorii gorjeni spun că au cheltuit foarte mulţi bani pentru biostimulatori întrucât albinele nu şi-au putut asigura hrana din cauza ploilor. „Aproximativ 90% dintre apicultori n-au făcut nimic anul acesta, nu a fost rapiţă şi floarea soarelui, iar albinele nu au reuşit nici măcar să-şi strângă hrana. Oamenii au cheltuit mulţi bani pentru biostimulatori. În unele zone s-a ajuns până la situaţia în care albinele au murit de foame. Cei mai în vârstă dintre apicultori spun că anul acesta a fost cel rău din ultimii 50 de ani”, a declarat Gheorghe Mitrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Gorj.

Apicultorii aşteaptă ajutoarele financiare încă din luna septembrie. „Se discută aproape de o lună de acordarea acestor ajutoare financiare, prima discuţie având loc la târgul apicol de la Bucureşti. Dosarele urmează să se depună la Direcţia Agricolă şi imediat ce vom primi undă verde de la conducerea instituţiei vom organiza o întâlnire cu toţi apicultorii pentru ca oamenii să ştie exact ce trebuie să conţină dosarul”, a mai precizat Gheorghe Mitrescu.

Termen limită pentru depunerea dosarelor

Dosarele apicultorilor care intenţionează să beneficieze de ajutorul de minimis trebuie să conţină: copie după actul de identitate, copie după certificatul de producător, dovada unui cont în bancă unde urmează să fi eviraţi bani, adeverinţă de primărie care să ateste efectivul de albine copie după factura fiscală care să ateste de achiziţie a biostimulatorilor (factura trebuie să fie emisă în perioada 1 mai-3 octombrie).

Solicitanţii mai trebuie să îndeplinească şi condiţii cum ar fi: să aibă stupii identificaţi şi înscrişi în Registrul Agricol, stupina să fie autorizată sanitar-veterinar, persoanele fizice trebuie să aibă carnetul de producător vizat la zi, iar persoanele juridice să prezinte certificatul de la Registrul Comerţului. Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Gorj dosarele trebuie depuse până pe data de 31 octombrie. „Încă din vară am luat legătura cu Asociaţia Crescătorilor de Albine, s-a întocmit un proces verbal de calamitate şi am înştiinţat ministerul cu privire la pagubele suferite de apicultori. S-a hotărât să acorde un ajutor de minimis pentru cheltuielile suplimentare suportate de apicultori ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice nefavorabile din perioada mai-iulie 2014. Dosarele trebuie depuse la noi până pe data de 31 octombrie, urmând ca banii să intre în conturile apicultorilor până pe data de 28 decembrie”, a Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: