Minoră abandonată de părinţi îşi creşte singură copilul

Centrul Maternal din Târgu Jiu adăposteşte în prezent cinci mămici cu şase copii printre care şi o minoră care a trăit mare parte din viaţă în sistemul de protecţie socială. Minora de 17 ani este abandonată de familie şi până să devină mamă a trăit într-o casă de tip familial din Rovinari. Reprezentanţii Centrului Maternal din Târgu Jiu spun că situaţia fetei este una foarte complicată, este minoră, nu are niciun reprezentant legal şi nici nu şi-a terminat studiile. Acum este şi mama unui băieţel de 1 an şi opt luni.

Denisa a fost abandonată de mamă la vârsta de 9 ani, după ce femeia a plecat la muncă în străinătate. Lăsată în grija unui tată vitreg, fata ajunge în scurt timp într-un centru de plasament pentru că bărbatul si-a refăcut viaţa şi nu a mai vrut să ştie nimic de ea. „Denisa a intrat în sistem prin hotărâre judecătorească, a mai avut o soră care a fost tot în sistem, dar a împlinit vârsta de 18 ani şi a ieşit. Situaţia fetei este una foarte complicată pentru că nu are absolut nicio posibilitate să plece din sistem. Nu are absolut pe nimeni căruia să-i pese de ea”, a declarat Sorin Braia, şeful Centrului Maternal Târgu Jiu.

Mama fetei este la muncă în Spania, dar şi-a refăcut viaţa şi nu o interesează nimic legat de soarta copilului ei. Tatăl biologic al fetei este un necunoscut, iar bunicii din partea mamei nici nu vor să audă de existenţa acestei nepoate.

Nu renunţă la copil

Având experienţa unei vieţi chinuite prin centre de plasament, Denisa refuză categoric să îşi înstrăineze băieţelul de numai un an şi opt luni. Tânăra visează ca orice om la un cămin în adevăratul sens al cuvântului, dar mai ales vrea să-şi ţină copilul lângă ea. „Nu vreau să crească departe de mine, nu vreau să crească cum am crescut eu, doar pe el îl am. Pe mama nu am mai văzut-o de şase ani, nu vrea să ştie nimic de mine”, a spus Denisa. Tatăl băieţelului este şi el tot un necunoscut, şi-a recunoscut copilul, dar nu vrea să se implice în creşterea lui. „Tatăl copilului vine, îl vizitează aici la centru, dar nu vrea să ne ajute. Este implicat într-o altă relaţie. Îmi doresc, ca orice om, să îmi întemeiez o familie şi să am copilul lângă mine”, a adăugat Denisa.

Reprezentanţii Centrului Maternal Târgu Jiu spun că sunt greu de găsit soluţii în cazul Denisei mai ales pentru că este minoră. „Scopul nostru este să protejăm copilul tocmai de aceea am vrea să rămână în centru măcar până împlineşte 18 ani. În momentul de faţă sunt practic doi copii fără niciun sprijin. Singura soluţie ca cei doi să părăsească împreună sistemul este ca tânăra să se căsătorească, pentru că ea nu are un tutore legal”, a menţionat Sorin Braia. O altă variantă ar fi ca după împlinirea vârstei de 18 ani, Denisa să-şi găsească un loc de muncă care să-i permită să aibă grijă de băieţelul ei.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: