Târgu Jiu: Lucrări suplimentare de un milion de euro la staţia de epurare

Staţia de epurare a municipiului Târgu Jiu realizată pe fonduri europene de peste 17.5 milioane de euro încă nu a fost pusă în funcţiune, deşi lucrările trebuiau să fie recepţionate încă din 2012. Acum, autorităţile locale şi reprezentanţii societăţii Aparegio anunţă că până la sfârşitul anului instalaţia va fi pusă în funcţiune, bazându-se pe promisiunile constructorului. Totuşi, staţia nu va fi conformă, asta pentru că problema legată de îndepărtarea gazelor urât mirositoare nu a fost rezolvată şi nici nu sunt premise să fie rezolvată prea curând.

Pentru că în zona de sud a municipiului Târgu Jiu, acolo unde  s-a realizat această investiţie, s-au înfiinţat în ultimii ani numeroase gospodării autorităţile de mediu au impus, printr-un nou aviz de mediu, rezolvarea problemei legate de stăpânirea şi îndepărtarea mirosurilor care pot să rezulte din activitatea staţiei. Pentru asta trebuia organizat un punct de preluare a nămolurilor fecaloide din jurul oraşului, lucru ce nu a fost prevăzut în proiectul iniţial.

Conducerea Aparegio spune că problema nu a fost rezolvată pentru că achiziţia a eşuat, urmând ca procedurile să fie reluate. „Nu s-a rezolvat problema aceasta pentru că au fost probleme cu achiziţia, în sensul că lucrarea respectivă era una suplimentară, pentru care a trebuit să se facă o negociere directă cu ei, suma respectivă era una destul de mare, destul de importantă, s-au făcut toate demersurile împreună cu asistenţa Unităţii pentru Coordonarea si Verificarea Achiziţiilor Publice, iar aceştia au considerat că condiţia de imprevizibiliate pentru lucrarea respectivă este una care nu se justifică pe deplin. În condiţiile acestea, s-a anulat procedura respectivă de negociere directă. Se lucrează la documentaţie pentru o finanţare din economiile de pe proiect pe care trebuie să o aprobe atât autoritatea de management pe fonduri europene, cât şi echipa de la Uniunea Europeană, fiind vorba de circa 1 milion de euro”, a declarat Ion Popescu, directorul general al societăţii Aparegio. 

Staţia va fi neconformă cu cerinţele de mediu

Chiar şi aşa, municipalitatea şi reprezentanţii Aparegio anunţă că staţia de epurare care va deservi cetăţenii oraşului, dar şi localităţile arondate, va fi pusă în funcţiune la finele acestui an, constructorul angajându-se că va finaliza lucrările prevăzute în proiectul iniţial. „Lucrurile sunt puţin încurcate, dar asta nu înseamnă că contractul iniţial pentru punerea în funcţiune a staţiei de epurare nu poate fi onorat de către constructor. Are condiţiile ca să încheie lucrările fără această etapă care se va rezolva ulterior în funcţie de finanţare. Termenul stabilit de comun acord împreună cu supervizorul, constructorul, cu noi, şi comunicat autorităţilor locale, este trimestrul IV 2014. Staţia de epurare are nişte lucrări mărunte de realizat, dar care iau timp, mă refer la prima etapă. Aceste lucrări constau în probe hidraulice la instalaţiile hidraulice cu legăturile dintre obiecte, în probele de etanşeitate şi rezolvarea neetaşeităţilor la obiectele din beton”, a precizat directorul Ion Popescu.

Investiţia este realizată de un consorţiu format din societăţile Transim Grup Piteşti, SC Danex Consult SRL Bucureşti şi SC Iteragro SRL Bucureşti. Conducerea Aparegio a precizat că s-a schimbat şi liderul de asociere. Pentru că Transim Grup Piteşti ar avea probleme financiare nu mai este lider şi conform instrucţiunilor Danex Consult SRL Bucureşti a preluat conducerea consorţiului.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: