Al doilea viceprimar răpus de ANI la Târgu Jiu

Viceprimarul din Târgu Jiu, Aurel Popescu, a fost declarat incompatibil şi este o chestiune de timp până va ieşi din administraţie. Motivul este acelaşi care a lăsat-o anul trecut pe Iulia Vână fără postul de viceprimar şi anume prezenţa în consiliile de administraţie ale unor şcoli. Popescu spune că funcţia nu era remunerată, dar argumentul nu i-a folosit Iuliei Vână în instanţă. Popescu spera să mai fie o dată candidatul PSD la alegerile locale.

Agenţia Naţională de Integritate a explicat într-un comunicat de ce l-a declarat pe Popescu incompatibil. „În perioada 07 noiembrie 2012 – 28 septembrie 2015 a deținut și exercitat simultan funcția de viceprimar și pe cea de membru în Consiliile de Administrație a patru unități școlare de pe raza municipiului Târgu Jiu,  încălcând astfel art. 87, alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003".

Contestă în instanţă

Aurel Popescu speră ca la instanță să îi convingă pe judecători de nevinovăția sa. „Nu a fost o funcţie plătită. Din contră, acolo am consumat foarte mult timp participând la luarea deciziilor care vizau mersul bun al treburilor în fiecare școală în parte. Eu am fost acolo în calitate de consilier local. Sunt consilier local și, pe lege, am fost repartizat la aceste unități școlare de la care, repet, nu am luat nici un ban”, afirmă viceprimarul.

Aurel Popescu ar putea avea mai mult noroc în fața judecătorilor decât Iulia Vână, pentru că actuala majoritate parlamentară a modificat legislaţia şi pe acest domeniu al incompatibilităţilor, dar președintele Klaus Iohannis a prelungit procedura de promulgare și, astfel, efectele noii legi vor apărea mai spre toamnă.

Susţinerea partidului

Viceprimarul Adrian Tudor, potențial candidat al PSD pentru Primăria Târgu Jiu, admite că anunţul ANI a încurcat un pic lucrurile în organizaţia municipală care se pregătea de un sondaj de opinie la începutul toamnei. Aurel Popescu ar putea să nu mai fie inclus în acel sondaj, în filială urmând să aibă loc discuţii pe această temă. „În cadrul unei ședințe de Birou Permanent al organizaţiei municipale trebuie să avem o astfel de discuţie. Oricum, eu cred că lupta pentru Primăria Târgu Jiu nu se poate duce fără să îl ai pe Aurel Popescu, dacă nu candidat, măcar în echipa candidatului. Are experienţă și trebuie să își continue activitatea în administraţie. Pe această experienţă mă bazez și eu, și echipa de consilieri locali”, a declarat Tudor.

Reacţia prefectului

Aleşii locali nu au scris în declaraţiile de interese faptul că sunt în consiliile de administraţie de la şcoli, riscând şi o acuzaţie de fals în declaraţii. Prefectul Ciprian Florescu vorbește cu greu despre numărul mare de aleși locali, din județ, declarați incompatibili. „Mă surprinde o astfel de veste pentru că nu mă aşteptam la o asemenea decizie. Din nefericire, continuă sarabanda deciziilor legate de incompatibilităţi sau conflicte de interese în rândul aleșilor locali. Noi, ca instituție, aşteptăm o decizie finală. Se dovedește încă o dată că aleșii locali sunt destul de vulnerabili la acest moment în această privință. Nu sunt eu în măsură să comentez cu privire la modificarea legislaţiei, dar numărul destul de mare pe aceste spețe mă face să cred că ceva ar trebui să se întâmple”, a precizat prefectul.

Vizualizări: 2,184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: