Alegeri la Federația „Univers”. Start la candidaturi!

Membrii Federației „Univers” își vor alege în luna mai o nouă conducere. Vor fi alegeri atât pentru funcția de președinte, cât și pentru cele de prim-vicepreședinte, vicepreședinte sau secretar general. Cei interesați să ocupe una dintre aceste funcții își pot depune candidatura până în data de 14 aprilie, la sediul federației. Adolf Mureșan, actualul președinte al Federației „Univers”, spune că nu va mai candida şi că va susține un coleg pentru această funcție.

Congresul Federației „Univers” va avea loc în perioada 12-16 mai, iar atunci va fi validată și noua conducere pentru următorii patru ani. În ceea ce privește sindicatele de la Gorj, afiliate la Federația „Univers”, vor fi alegeri pe plan local. „Ei își fac un gen de alegeri al lor, deci toate sindicatele care sunt afiliate la Federația «Univers» vin cu propunerea înspre congres și congresul validează sectorul mine-energie. La Gorj vor fi două funcții, din punct de vedere numeric și din punct de vedere al specialităților. Va fi o funcție de vicepreședinte pe probleme de minerit și una pe energie. Unul dintre cei doi va fi șeful sectorului, deci va fi un adjunct al președintelui, cum momentan este domnul Marciuc”, a declarat Adolf Mureșan, președintele Federației „Univers”.

Îi vrea postul lui Marciuc

Constantin Crețan, președintele Sindicatului Lignitul Oltenia, spune că va candida pentru funcția deținută de Adrian Marciuc, actualul prim-vicepreședinte. „Eu candidez la prim-vicepreședinte. Marciuc are post de vicepreședinte pe activitate minerit-energie. Dar și pentru posturile acelea se va alege. Va candida orice lider de sindicat, eu știu că are intenția să candideze domnul Dumitru, de la Sindicatul Viitorul Nostru Minier. Posibil să candideze și domnul Bunoaica”, a declarat Constantin Crețan.

În prezent posturile de vicepreședinți sunt ocupate de Gabriel Căldărușe (minerit) și Eugen Iovan (energie). Acesta din urmă este interimar. A preluat funcția lui Aurel Nanu Mic, care a pierdut această poziţie după ce a fost înlăturat de la conducerea Sindicatului Liber Independent al CET Craiova II, alegerile pentru șefia organziației fiind câștigate de Ion Vîlceanu.

Candidați cu patalama CNSAS

Candidații pentru un post de vicepreședinte trebuie să aibă 5 ani vechime, să nu aibă dosare penale și să fie integri din punct de vedere al moralității. În acest sens trebuie să prezinte o adeverință de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

În primă fază vor fi alegeri pe sectoare de activitate, iar mai apoi, în plenul congresului, va fi ales președintele, secretarul general și cei doi prim-vicepreședinți. Tot atunci vor fi validați și vicepreședinții.   

Cui îi „cedează” Mureşan locul

Actualul președinte al Federației „Univers”, Adolf Mureșan, spune că nu își va mai depune candidatura pentru un nou mandat. Mureșan a explicat că se pensionează și că dă mână liberă liderilor mai tineri să ocupe astfel de poziții. Mureşan susţine că îl va susține pentru poziția de președinte pe Nicolae Buzea, președintele executiv al federației, pe care de altfel îl și vede învingător.

Vizualizări: 2,060

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: