Alertă de pestă porcină. Avertisment pentru fermierii gorjeni

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj a lansat un apel către fermierii din judeţ, asta după ce mai multe cazuri de porci domestici infestaţi cu pestă africană au fost identificate în zona de sud-est a ţării. Autorităţile judeţene cer fermierilor să ia legătura cu medicii veterinari din localitate pentru a le crotalia porcii, în vederea introducerii animalelor în baza de date naţională. În caz contrar, spun autorităţile, fermierii nu vor fi despăgubiţi în situaţia în care animalele vor fi infestate cu această boală extrem de agresivă.

„Am avut şedinţă joi şi vineri la Bucureşti cu Autoritatea şi directorii din ţară. Şi preşedintele a spus că suntem în alertă maximă, cod roşu, la nivel de ţară. La Tulcea, focarele se înmulţesc. Mesajul meu pentru crescătorii de porci din Gorj este să primească medicul veterinar de circumscripţie de pe raza comunei unde sunt arondaţi, să identifice şi să introducă porcii în baza naţională de date. Şi, dacă consideră că animalul este bolnav, indiferent de semnele pe care le prezintă, să anunţe medicul de circă, să vină să examineze porcii. Porcii infestaţi cu pestă porcină africană prezintă febrilitate puternică, inapetenţă, pielea devine violacee şi pot să aibă o moarte rapidă”, a declarat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.     

Luni, 25 iunie, la Instituţia Prefectului, va fi convocat centrul local de control al bolilor, şedinţă la care vor lua parte autorităţile judeţene, precum şi responsabilii fondurilor de vânătoare. Discuţiile vor fi pe tema pestei porcine africane. În gospodăriile gorjenilor se găsesc circa 62.000 de porci.

Vizualizări: 2,698

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: