Fermierii gorjeni riscau să piardă ajutorul de minimis

Doar trei fermieri din Gorj au început să vândă roşii produse în solarii în acest an şi au şanse să obţină ajutorul de minimis de 3.000 de euro. Ceilalţi 11 care au depus cereri vor începe să vândă abia în următoarele zile. Au totuşi o şansă, pentru că perioada în care trebuie să vândă cele două tone de roşii a fost prelungită.

Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj, a spus că era necesară prelungirea acestei perioade, pentru că primăvara a fost friguroasă. „În ceea ce priveşte ajutorul de minimis pentru producerea de tomate în spaţii protejate, în anul 2018 la Direcţia pentru Agricultură Gorj s-au înscris 42 de producători agricoli. În primul ciclu au fost înscrişi 14. Prin HG 370 s-a prelungit perioada în care pot să ne aducă la Direcţie documente justificative cum că au vândut două tone de tomate. Prelungirea este de două săptămâni, până la 15 iunie. Este o prelungire bine venită, pentru că în primăvară a fost frig, au fost până la minus 22 de grade şi a trebuit să folosească din plin mijloacele de încălzire”, a spus Dan Tănăsescu.

Fără această prelungire, mare parte din fermieri ratau şansa de a lua ajutorul de minimis. „Trei dintre cei 14 au ieşit de o săptămână pe piaţă cu produsele. Aceştia sunt din Dăneşti, Curpen şi Turceni. Până la finalul perioadei cred că vor ieşi şi din ceilalţi 11, cred că până la 15 iunie toţi cei 14 vor putea beneficia de cei 3.000 de euro pe care ministerul îi pune la dispoziţie pentru a putea produce cele două tone de tomate”, a spus Tănăsescu.

Ministerul Agriculturii îşi propune prin acest program să încurajeze fermierii să construiască solarii încălzite, astfel încât să apară devreme cu legumele pe piaţă.

Vizualizări: 1,273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: