Alexandru Cănăvoiu vrea să-i înveţe pe târgujieni să trăiască eco

Are doar 23 de ani, dar a colindat aproape toţi munţii din România şi câţiva de peste hotare. Iubeşte traseele montane şi este preşedintele Asociaţiei „Drumeţii Montane” din Târgu Jiu. Alexandru Cănăvoiu este iniţiatorul mai multor proiecte de mediu şi turism, aceasta fiind principala sa activitate. Cea mai mare dorinţă a tânărului este aceea de a parcurge toată creasta Parângului în numai o zi.

De cinci ani, muntele este o a doua casă pentru Alexandru Cănăvoiu care şi-a dedicat aproape tot timpul său liber drumeţiilor şi stilului de viaţă eco. Realizator al mai multor proiecte turistice gen „Muntele Oslea” sau „Cupa Meridionalilor, Alexandru Cănăvoiu a înfiinţat în luna octombrie a anului 2010 Asociaţia „Drumeţii Montane” cu care îşi propune să colinde toate crestele muntoase din lume. „Din 2005 sunt implicat în proiecte de turism şi ecologie, particip la concursurile organizate de Federaţia Naţională de Turism şi Ecologie. Pe lângă aceste acţiuni mai avem şi acţiuni ca fotografia, cunoaştem plantele, dăm teste teoretice din faună, floră, climă, prim ajutor şi alpinism utilitar”, a mărturisit Alexandru Cănăvoiu.

Hobby-ul lui Alexandru nu este unul lipsit de pericole, dar îl ţine în alertă maximă. Până acum a reuşit să străbată trasee precum Tismana - Cheile Buţii, Creasta Rusu, Parângu Mare, munţii Buila, Făgăraş, Şureanu. „Când pleci într-un astfel de traseu trebuie să ai întotdeauna un echipament adecvat care este un pic costisitor, trebuie să ai mereu asupra ta o hartă şi o busolă. Eu mă bazez pe ele tot timpul dar în principiu am şi orientare turistică”, a declarat Alexandru Cănăvoiu. Nici crestele muntoase din Alpi sau munţii Austriei nu au rămas necălcate de membrii asociaţiei „Drumeţii Montane”. „La momentul de faţă, am în plan desfăşurarea unor acţiuni prin care toţi elevii din Gorj să fie educaţi să trăiască eco, să participe în tabere în care să fie instruiţi în acest scop şi să renunţe la baruri şi discoteci”, a declarat tânărul ecologist.

Cel mai mare vis al tânărului rămâne însă legat tot de turism şi drumeţii şi este acela de a parcurge creasta Parângului în mai puţin de zi. „Îmi doresc şi cu siguranţă voi face treaba asta anul acesta. Vreau să parcurg toată creasta Parângului de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Rusu la Rânca în 24 de ore. Este un vis al meu şi un record pe care vreau să mi-l însuşesc”, a precizat Alexandru Cănăvoiu.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: