Plantele ornamentale, îngrijite în serele primăriei

Zeci de plante ornamentale sunt îngrijite zilnic în serele Societăţii Edilitara Public din Târgu Jiu. De aici vor fi furnizate în primăvara acestui an 40.000 de plante ce vor împodobi parcurile din Târgu Jiu. Deşi iarna este în toi, în cele două sere temperatura depăşeşte 20 de grade Celsius.

Cele două corpuri în care sunt îngrijite florile care bucură privirea târgujienilor au o suprafaţă de câte 500 metri pătraţi. Aici se regăsesc zeci de specii de plante, de la ficuşi, ferigi, trandafiri chinezeşti, japonezi, muşcate, asparagus, cactuşi, lămâi, portocali, aloe până la palmieri şi arborele de cauciuc. Florile şi răsadurile care vor ajunge în parcurile şi zonele special amenajate sunt îngrijite de zece floricultoare, absolvente ale Liceului Agricol. „În această perioadă se lucrează la repicajele pentru florile din sezonul II, care se vor planta în oraş în perioada mai-iunie a acestui an. Speciile folosite sunt begonia, crăiţe,  petunia, gazania sau ageratum. De asemenea, plantele folosite pentru realizarea mozaicurilor sunt aeschyranthes, cineraria şi irezina”, spune Dorina Gal, şef secţie Parcuri şi Zone Verzi. Plantarea panseluţelor şi năsturaşilor se face toamna, în luna octombrie. „În lunile mai-iunie venim cu plante de sezonul doi”, menţionează Dorina Gal. De asemenea, în perioada de repaus vegetativ personalul efectuează toaletările  la pomi.

Tratamente împotriva dăunătorilor

Temperatura din cele două corpuri este păstrată în intervalul 20-25 grade Celsius, umezeala atmosferică fiind de 85%. Dorina Gal spune că umezeala favorizează atacul agenţilor patogeni, motiv pentru care aproape săptămânal se execută tratamentul fito-sanitar. „Din zece în zece zile executăm tratamentul fito-sanitar cu insecticide pentru boli şi dăunători. Umezeala favorizează atacul agenţilor patogeni”, explică Dorina Gal. Pentru încălzirea celor două sere este folosită centrala proprie, pe gaze. La serele din Târgu Jiu vin inclusiv cetăţenii pentru a cere informaţii despre modul în care trebuie îngrijite plantele pe care le cresc în apartamente sau în grădini.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: