Alimente expirate pe rafturile supermarketurilor din Gorj

Patronii magazinelor şi supermarketurilor din Gorj încearcă să-şi rotunjească veniturile din vânzarea alimentelor al căror termen de valabilitate a expirat de mai bine de două-trei săptămâni. În această perioadă, foarte mulţi comercianţi profită de aglomeraţie şi expun pe rafturi produse alimentare cu eticheta ruptă tocmai pentru a nu se vedea că a fost depăşit termenul de valabilitate.

Inspectorii sanitar-veterinari au retras de la comercializare zeci de kilograme de alimente expirate, în doar două zile, cele mai multe fiind mezeluri şi produse lactate. “Sâmbătă şi duminică am efectuat peste 50 de acţiuni de control în magazinele alimentare şi în supermarketurile din judeţ. Spre surprinderea noastră, am depistat mult mai multe produse expirate expuse comercializării decât în anii trecuţi. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre mezeluri şi produse lactate care se găseau pe rafturi având eticheta ruptă în mod intenţionat pentru a nu se vedea termenul de valabilitate. Situaţii de acest gen au fost depistate inclusiv în supermarketuri, produsele fiind expirate chiar de două-trei săptămâni”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Gorj.

În doar două zile, inspectorii veterinari au aplicat peste 10 amenzi, fiecare de până la 100 de milioane de lei vechi. “Controalele continuă în această perioadă şi îi avertizăm pe comercianţi că cei care vor fi depistaţi cu marfă expirată expusă pe rafturi pentru vânzare vor fi sancţionaţi drastic. În această situaţie, amenzile variază între 20 şi 100 de milioane de lei vechi”, a mai precizat Ion Iliuţă.

CONTROALE

În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari vor efectua controale zilnice în unităţile de depozitare şi cele de comercializare cu amănuntul pentru a diminua riscul reprezentat de fructele şi legumele provenite din Turcia, datorită reziduurilor de pesticide din aceste produse.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: