Ambulanţă lovită în plin pe drumul dintre Scoarţa şi Tg Cărbuneşti

Încă un accident în care o ambulanţă este lovită în plin din cauza neatenţiei unui şofer. S-a întâmplat ieri la Gorj, unde o salvare transporta un pacient spre spitalul din Târgu Jiu, numai că, în faţa sa, o altă maşină a întors brusc, fără să se asigure. Membrii echipajului de intervenţie au devenit ei pacienţi, atât şoferul cât şi asistenta având nevoie de îngrijirea colegilor lor.

Accidentul a avut loc în apropiere de Târgu Cărbuneşti, în apropierea intersecţiei cu Scoarţa şi drumul naţional ce duce spre Târgu Jiu. Un şofer din Argeş vroia să ajungă la Târgu Jiu, dar a greşit intersecţia respectivă, luând-o pe drumul pe care trebuia să îl evite, motiv pentru care a decis să întoarcă maşina. Deşi a văzut că din faţă îi vine o salvare, bărbatul a făcut totuşi manevra pentru care alţi oameni nevinovaţi erau gata să plătească cu viaţa. Vasile Ţiru este din Câmpulung şi are 42 de ani. Ieri la spital nu îşi mai aducea aminte prea multe lucruri. „Veneam la Târgu Jiu şi am greşit drumul. Am ratat intersecţia şi am pus semnalizare stânga ca să mă întorc. Salvarea venea pe partea cealaltă şi am crezut că am timp să intru pe un podeţ”, atât a apucat bărbatul să spună. Mult mai coerentă decât el, după impact, era o femeie pe care o avusese în partea dreapta faţă. Nicoleta Năstase este din Târgu Jiu şi spune că ambulanţa venea fără girofar, girofar care nici nu era necesar atâta timp cât traficul nu era aglomerat, iar pe şosea se afla doar salvarea şi maşina implicată în accident. „Noi am greşit drumul, am vrut să întoarcem, salvarea avea viteză, nu era nicio alarmă de-a lor pusă în funcţiune, noi am semnalizat stânga şi atunci salvarea a intrat în noi. Noi am semnalizat pentru viraj, dar ei au intrat direct în noi”, spune pasagera, care pare să nu fi ştiut că salvarea era pe banda ei.

Asistenta de pe salvare a devenit minge de ping-pong

Şoferul de pe Ambulanţă, Cornel Vasilică, este unul dintre cei mai buni conducători auto din cadrul Staţiei de Salvare Gorj, după cum au precizat şefii acestuia. Ieri bărbatul spune că a văzut moartea cu ochii din cauza neatenţiei celuilalt conducător auto. „Mă duceam cu un caz, trebuia să transportăm pe cineva la Târgu Jiu. Era linie dreaptă, iar un domn cu o Skoda, la doar 5-6 metri în faţa mea a virat brusc stânga. El m-a văzut dar spune că a considerat că are timp ca să intre pe contrasens, dar nu a avut. Dacă nu erau airbag-urile, cred că eram mort în clipa asta”, spunea bărbatul. În ambulanţa condusă de acesta se afla un pacient de 63 de ani şi asistenta şefă de la substaţia de Ambulanţă din Târgu Cărbuneşti. Bolnavul din salvare se afla pe o targă şi a fost bine ancorat, motiv pentru care nu s-a ales cu răni suplimentare. Cea care îl îngrijea însă a fost aruncată ca o minge de fotbal prin interiorul maşinii. „Prea multe nu-mi aduc aminte, mai ales că nu mă aşteptam la aşa ceva. Eu eram în spate cu bolnavul şi aveam grijă de el. Realizez doar că m-am izbit de peretele maşinii şi cred că de asta mă dor şi capul şi gâtul. Acum am ajuns la colegii de la Târgu Cărbuneşti ca să ne acorde ei primul ajutor”, spunea imediat după accident asistenta Pastorela Hărăbor.

Medicii de la Târgu Cărbuneşti şi-au îngrijit colegii şi au dat asigurări că niciunul dintre cei doi nu au viaţa pusă în pericol. Şoferul ambulanţei are însă multiple traumatisme la picioare, el necesitând supraveghere medicală pentru mai multe zile. Cei doi conducători auto au fost testaţi de poliţişti cu aparatul etilotest, rezultatele preliminare indicând că niciunul nu a consumat băuturi alcoolice. Ambilor le-au fost recoltate probe de sânge pentru stabilirea gradului de alcoolemie. Pacientul aflat în salvarea implicată în accident a fost transportat cu o altă ambulanţă la spitalul judeţean de urgenţă din Târgu Jiu, fiind în afara oricărui pericol.

A patra salvare de tip B2 „accidentată” în ultimul an

Ambulanţa implicată duminică în accident era de tip B2, era folosită la cazuri de urgenţă şi beneficia de o serie de dotări necesare la astfel de intervenţii. Aceasta este cea de-a patra maşină de acest tip din cadrul Staţiei Judeţene de Ambulanţă Gorj implicată în evenimente rutiere în ultimul an, după cum a precizat managerul şef al staţiei, dr. Jana Prejbeanu. Conform acesteia, salvarea, la fel ca şi celelalte trei, va fi reparată cu ajutorul poliţiei de asigurare Casco. Şoferii de la Ambulanţă se plâng de faptul că, în trafic, mai nimeni nu trage pe dreapta pentru a le permite să ajungă mai repede la urgenţe şi, din această cauză apar asemenea accidente. „Poţi să pui şi girofarul şi sirena, sunt destui care spun că ascultă muzică sau radio în maşină şi nu se dau la o parte. Pe deoparte oamenii care ne apelează ne înjură că nu ajungem mai repede la locul solicitării, iar pe partea cealaltă sunt şoferii din trafic pe care nu avem cum să-i dăm la o parte pentru a ne uşura misiunile”, spunea ieri unul dintre şoferii de la Salvare supăraţi pe restul participanţilor la trafic.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: