Amendă usturătoare pentru UATAA Motru

Uzina de termoficare de la Motru a fost amendată de comisarii Gărzii de Mediu Gorj cu 50.000 lei. Sancțiunea a fost aplicată pentru lipsa autorizației de mediu pentru centrala mare, folosită iarna pentru producerea apei calde și a agentului termic.

Pe perioada iernii, Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru utilizează o instalație veche, care poluează, drept pentru care emiterea autorizației de mediu de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj este practic imposibilă fără efectuarea unor investiții majore pentru conformarea cu normele impuse de directivele europene privind protecția mediului.

UATAA Motru folosește de mai multe ierni centrala fără autorizație de mediu. Amenda comisarilor de mediu gorjeni a fost aplicată în data de 15 ianuarie, iar uzina a atracat-o în instanță. ”În perioada de iarnă, UATAA Motru funcționează cu o instalație care nu are autorizație de mediu. Amenda este de 50.000 lei. Cu noua lege, toate amenzile se pot plăti în două săptămâni la jumătate, adică 25.000 lei”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Uzina de termoficare a contestat la Judecătoria Motru amenda aplicată de Garda de Mediu Gorj, dosarul fiind întregistrat în data de 23 ianuarie. Magistrații motreni nu au acordat până acum un termen de judecată.

Din 2015, UATAA Motru este în insolvență, procedură cerută și obținută în instanță de CE Oltenia pentru datoriile pe care uzina le înregistra la plata cărbunelui livrat de la carierele miniere ale companiei energetice. După trecerea sezonului rece, începând cu aprilie, uzina de termoficare va pune în funcțiune noul cazan pe păcură și gaz, recepționat în 2018, care corespunde cerințelor privind noxele industriale. Investiţia de 700 mii lei a fost realizată cu fonduri guvernamentale şi locale, cofinanţarea primăriei fiind de 30%.

Vizualizări: 2,682

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: