Judecător recuzat pentru că e prieten cu un șef din poliție

Motiv incredibil invocat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru a cere recuzarea judecătorului din dosarul “Ydail”, în care sunt judecați mai mulți foști și actuali primari din Gorj și Dolj. Judecătorului Bocșan i s-a reproșat că este prieten cu un șef din poliție, care la rândul lui este prieten cu omul de afaceri Ion Iordache, care este prieten cu administratorul Ydail. Instanța a respins cererea de recuzare formulată de Parchet, astfel că Bocșan rămâne să judece acest dosar.

În dosar sunt judecați primarii din comunele gorjene Cătunele - Florinel Țuilă, Aninoasa - Ilie Petroi, Bărbătești - Adrian Mangu, Urdari - Mihai Calotă, Slivilești - Sorin Bucurescu și foștii primari Ion Gruescu din Negomir și Ana Ceană din Melinești (Dolj). Omul de afaceri este Ștefan Doru Șandru, administrator al Ydail Construct SRL.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a cerut recuzarea judecătorului din dosar, pe motiv că acesta ar fi prieten cu adjunctul IPJ Gorj, Ion Frățilescu, care la rândul lui ar fi prieten cu Iordache, cel care în trecut a condus firma Ydail și despre care se spune că o controlează și în prezent.

Rezolvau o problemă personală a procurorului

Argumentul folosit de Parchet este că Bocșan și Frățilescu au mers împreună la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj în data de 10 februarie 2017. Cei doi au fost în vizită la procurorul Lavinia Ilie, care nu a dorit să spună în fața instanței care a fost motivul vizitei celor doi, depunând însă la dosar proba, și anume două file din registrul în care se ține evidența persoanelor care intră în unitate.

Judecătorul Bocșan și-a amintit însă în fața judecătorilor care a fost motivul pentru care a mers cu Frățilescu la procurorul Lavinia Ilie. Pentru că fusese rugat de doamna procuror să-i rezolve “o problemă personală”. Bocșan a mai spus instanței că nu este prieten cu Frățilescu, dar că îl cunoaște din perioada în care era procuror și au colaborat.

La rândul lui, Frățilescu a confirmat varianta lui Bocșan privind motivul vizitei la Parchet și a spus că nu este prieten nici cu Bocșan, nici cu Iordache. Mai mult, nu a efectuat acte de cercetare penală în dosarul Ydail.

În baza declarațiilor celor trei, instanța a respins cererea de recuzare formulată de parchet. “Analizând aspectele relevate de declarațiile persoanelor implicate, judecătorul de cameră preliminară apreciază că Parchetul nu a dovedit modul în care existența presupusei relații de prietenie dintre dl. judecător Bocșan și dl. Frățilescu ar putea să afecteze imparțialitatea ori aparența de imparțialitate a dl.judecător”, se arată în încheierea din 17 ianuarie 2019.

Vizualizări: 5,253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: