Ameninţare: Boicotăm BAC-ul şi Evaluarea Naţională. Ne obligă să comasăm şcoli!

Dascălii ameninţă cu boicotarea examenelor naţionale dacă guvernanţii nu le vor asculta doleanţele şi nu vor veni cu soluţii pentru problemele lor. Cele mai mari nemulţumiri ale profesorilor ţin de salarii, posturi blocate şi intenţia Ministerului Educaţiei de a comasa mai multe şcoli.

Sindicaliştii din învăţământ au trimis memorii Guvernului şi au solicitat să fie primiţi la discuţii cu premierul şi cu şefii din ministerele Muncii, Educaţiei şi Finanţelor. Dacă nu vor fi luaţi în calcul, dascălii ameninţă cu proteste. 

„Nu mai putem aştepta atâtea luni cât am aşteptat după celălalt Guvern. Le-am dat un ultimatum de două săptămâni în care să se întâlnească cu noi şi să le facem cunoscute problemele reale cu care ne confruntăm. Săptămâna viitoare vom lua o hotărâre. În situaţia în care cei care ne conduc nu vor vrea să se întâlnească cu noi, nu se ştie dacă se vor termina competenţele care au început în cadrul examenului de Bacalaureat. Vom trage un semnal de alarmă la simularea examenelor de evaluare naţională, la clasa a opta, la simularea examenului de Bacalaureat care va fi în luna martie ca să înţeleagă că e un exerciţiu şi că suntem pregătiţi ca la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat să nu ne prezentăm şi să le boicotăm”, a fost semnalul de alarmă tras de Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj.

Nu doar salariile îi nemulţumesc pe profesori, ci şi gândul guvernanţilor de a comasa mai multe şcoli din lipsă de elevi. Huică susţine că nici costul standard per elev nu este cât ar trebui faţă de celelalte state europene. „Problema nu este doar majorarea de salarii pentru cadrele didactice. Este vorba despre organizarea sistemului de învăţământ. Atâta timp cât mă obligă să stau cu 28 de copii în clasă şi nu îi am, nu îmi dau banii. Acest cost standard este insuficient. Este un indicator care se foloseşte în toată Uniunea Europeană, dar, în celelalte state, acest cost acoperă salariile. La noi, nu acoperă nici salariile, apoi celelalte cheltuieli. Ei au dat cât au vrut, nu cât a avut nevoie sistemul. Ne obligă să comasăm şcoli, să aducem copiii mici câţiva kilometri ca să fie toţi la un loc. Dacă ar fi microbuze care să le asigure acest transport, ar fi bine. Aduc copiii la 7 în clase, dar orele încep la 8 jumătate. Sunt microbuze puţine şi copiii trebuie adunaţi de pe traseu. Este de neacceptat să ţii un copil în sală mai bine de o oră până când vin ceilalţi copii”, a mai transmis Huică.

Vizualizări: 1,286

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: