Specialiştii din cultură, uitaţi de Olguţa la majorarea salariilor

Puţinii specialişti care mai există prin ţară în domeniul culturii şi a păstrării tradiţiilor populare par să fi fost săriţi din nou din schemă la „mărirea” salarială promisă de guvernanţi. Deşi ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, vorbeşte peste tot numai de salarii şi pensii mari, pentru specialiştii de la Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj e tot mai evident că lefurile lor vor fi în continuare aceleaşi, adică unele mici.

„Revoluţia fiscală” gândită de guvernanţi pentru începutul acestui an i-a adus directorului Ion Cepoi o leafă mai mică de 150 de lei, iar pentru restul salariaţilor veniturile nu ajung nici măcar la salariul minim pe economie. De aici şi supărarea celui care îi conduce pe puţinii oameni care se mai ocupă la nivel de judeţ de păstrarea valorilor tradiţionale.

„Un specialist cu studii superioare, un etnolog sau sociolog, e retribuit cu circa 1.500 de lei. Noua lege a salarizării a reuşit să minimalizeze contribuţia esenţială a acestor Centre Judeţene. Suntem cuprinşi la un paragraf intitulat «case de cultură şi cămine culturale şi alte instituţii publice de cultură». Specialiştii de la nivel naţional sunt plătiţi la nivel de cămin cultural, cu aproape minimul pe economie. Este, într-un fel, un soi de anihilare a meritelor unor instituţii. Aici intră şi şcolile populare de artă. E vorba de două instituţii care au ca obiect identitatea naţională a României”, afirmă Ion Cepoi. În schimb, instituţia condusă de acesta se remarcă în fiecare an prin diverse activităţi menite să valorifice tradiţiile populare şi să îi susţină pe oamenii de artă în diverse acţiuni, acţiuni cu care politicienii obişnuiesc să se laude fără să mai ţină seama şi de lefurile pe care le primesc cei care le organizează.

Vizualizări: 867

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: