Amenzi pentru farmaciile care vând medicamente prea scumpe

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă care modifică Legea farmaciei şi prevede sancţiuni pentru farmacii „în cazul eliberării de medicamente fără preţ de producător aprobat de Ministerul Sănătăţii sau în cazul practicării unor preţuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătăţii”. Actul normativ prevede, de asemenea, sancţiuni pentru vânzarea online a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală.

Lista preţurilor medicamentelor aprobate de Ministerul Sănătăţii este disponibilă în Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor de uz uman (CANAMED) pe site-ul MS şi se publică, de asemenea, în Monitorul Oficial.

Totodată, inspecţia de autorizare a unităţilor farmaceutice, care până în prezent este realizată de Ministerul Sănătăţii, va trece în sarcina Direcţiilor de Sănătate Publică. În acelaşi timp, în vederea asigurării unei supravegheri eficiente şi riguroase a activităţilor desfăşurate în unităţile farmaceutice, actul normativ aprobat mai prevede ca inspecţia de supraveghere a activităţii unităţilor farmaceutice va fi exercitată de către personalul împuternicit din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, instituţie cu infrastructură şi capacitate de a exercita această activitate.
Ministerul Sănătăţii va elabora normele de aplicare a Ordonanţei de Guvern în termen de 60 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. (A.A.)

Vizualizări: 2,985

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: