O nouă solicitare a sindicaliştilor din Sănătate. Vizează pensia!

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită luarea în considerare la calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul, respectiv orelor suplimentare.

Liderii sindicali au dat şi un exemplu. „Pentru o corectă înţelegere a situaţiei, un exemplu care ilustrează în mod adecvat natura problemei îl reprezintă cazul medicilor care efectuează gărzi. Un medic aflat într-o astfel de situaţie efectuează pe lângă norma de bază un număr mediu de ore de muncă (în baza unui CIM separat) echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic a început activitatea profesională la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectivă, calculat oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceştia adăugându-se cei 6 ani corespunzători facultăţii), faţă de un număr de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM”, arată Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

De această măsură ar beneficia peste 10.000 de medici, adică toţi medicii care efectuează gărzi, şi cca. 20.000 de asistente medicale, cele care au două sau mai multe CIM-uri. (A.A.)

Vizualizări: 2,102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: