ANAF i-a trimis zeci de somaţii într-o zi

Zeci de plicuri cu înștiințări pentru popririle pe conturi instituite de Fisc i-au fost trimise lui Ion Fugaru de către ANAF. Fostul viceprimar de la Târgu Cărbunești și-a văzut numele trecut ca destinatar pe nu mai puțin de 46 de astfel de plicuri, poștașul având serios de lucru atunci când a ajuns la el la firmă.

 Toate i-au venit într-o singură zi, dar omul de afaceri nu s-a sinchisit să le citească pe toate pentru că și-a dat seama repede despre ce ar fi vorba. A descoperit în cele câteva plicuri desfăcute că are de dat bani la stat, iar datoriile provin tocmai din 2012. El spune că acestea s-au și prescris și nu vede motive de îngrijorare, mirarea sa cea mare fiind legată de banii pe care i-a cheltuit ANAF cu ”operațiunea plicul”.

„Sunt sume diverse scrise în cele pe care le-am desfăcut, de la vreo 300 de lei până la 2500. Cele mai vechi sunt din 2012 și alea sunt prescrise. Nu înțeleg de ce mai dă ANAF-ul banii pe astfel de plicuri în asemenea situații. Revoltător este că au avut timp să trimită 46 de plicuri într-o singură zi la o singură adresă, adică la mine. Puteau să le pună frumos pe toate într-un plic sau să le treacă într-un tabel, ceva, nu să plătească un om care să stea zile în șir să scrie același lucru pe 46 de hârtii. Nici nu le citesc pe toate și nici la contabil nu o să le dau pentru că el are lucruri mai serioase de făcut. O să le bag pe foc. Dacă cei de la Fisc vor să dăm faliment asta facem, o să băgăm firma în faliment, că și așa e pe pierderi. Noi ne chinuim aici să plătim salarii, să asigurăm ce ne trebuie ca să meargă afacerea cât de cât, iar ei ne trimit 46 de somații într-o zi. În alți ani au trimis 16, altă dată 34, dar nu mai multe. Nu știu cine a stat să scrie atâtea că eu știu cât am stat cu poștașul ca să îi dau datele și să semnez de primire. A durat o grămadă de timp”, explică Fugaru.

 Imprimerie modernă pentru somaţii

Administrația Finanțelor Publice Târgu Cărbunești a emis documentele respective, dar șeful instituției, Gigi Trifoi, i-a explicat inclusiv lui Fugaru că nu el sau vreun subordonat al său a stat să scrie fiecare înștiințare de poprire pe care acesta a primit-o prin poștă. ANAF are o imprimerie ultramodernă la Râmnicu Vâlcea, iar la ea ajung automat, prin programe informatice, informații despre datornicii pe care îi are statul. Hârtiile sunt tipărite automat și tot automat sunt trimise către Poșta Română pentru a fi distribuite contribuabililor din toată țara. „Nu este nicio greșeală. Agentul economic are debite restante către bugetul de stat din anul 2012. Când achită tot ce are ca datorie la buget se va stinge și debitul respectiv și atunci nu mai primește acasă nici un plic de acest fel”, susține Trifoi.

Fugaru a fost înștiințat că inclusiv în momentul în care își va deschide un nou cont bancar la orice bancă din România sistemul informatic al ANAF va genera automat înștiințări cu privire la popririle pe conturile sale. Altfel spus, el va primi din nou zecile de plicuri pe care acum nici măcar nu le-a deschis. „O să merg la bancă să îmi fac un cont nou în zilele următoare și vă țin la curent cu ceea ce se întâmplă. Sper ca Fiscul să învețe să trimită contribuabilului o singură hârtie și să economisească astfel banii noștri. E treaba lor cu programul informatic cum se descurcă pentru că ați văzut că și la Sănătate au sistem informatic și când ai mai mare nevoie de cardul de sănătate nu îl poți folosi”, spune Ion Fugaru.

Vizualizări: 1,337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: