Analizele medicale gratuite trebuie programate cu luni înainte

Gorjenii care vor să îşi facă analize medicale gratuite trebuie să se programeze cu luni înainte, pentru că laboratoarele îşi epuizează plafoanele. În acest moment, în județul Gorj sunt laboratoare care au programări făcute până la sfârșitul acestui an. În aceste condiţii, mulţi dintre cei care plătesc asigurări medicale sunt nevoiţi să-şi plătească analizele, dacă nu pot să aştepte.

La nivelul județului Gorj sunt zece laboratoare de analize medicale, toate în municipiul Târgu-Jiu, care sunt în relații contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj. 

Fiecare din cele 10 laboratoare de analize medicale primeşte o anumită sumă de bani în funcție de serviciile pe care le prestează, sumă cuprinsă între 38.000 de lei şi 6.000 de lei, însă sunt și laboratoare care nu primesc niciun leu și în aceste condiții cei care se adresează acestor furnizori de servicii medicale trebuie să scoată bani din buzunar, chiar dacă au calitatea de asigurat.

Se fac programări și liste de așteptare

Laboratoarele din Municipiul Târgu-Jiu lucrează numai cu programări pentru cei care vor să-și facă analizele prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj. Așa s-a ajuns ca în acest moment la majoritatea laboratoarelor să fie programări făcute până la sfârșitul acestui an, iar în aceste condiții toți cei care au nevoie urgentă de aceste servicii medicale trebuie să scoată bani din buzunar.

Un set de analize de bază costă minimum 200 de lei în funcție de laborator, iar investigațiile mai amănunțite pot ajunge și la câteva mii de lei. În acest moment, celor care vor să-și facă analize gratuit le este destul de greu să mai găsească un laborator care să aibă plafon, pentru că s-au făcut programări până la sfârșitul anului. „Noi nu mai putem face în acest an analize gratuite. Avem programări făcute până la sfârșitul anului, până în luna decembrie. Chiar în urmă cu câteva zile am terminat programările și pentru ultima lună din an. Nu putem să mai facem analize gratuite decât celor care s-au programat deja. Avem un plafon dat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și nu-l putem depăși. De obicei în primele zile din fiecare lună facem analize gratuite, iar apoi contra cost. Avem lista de prețuri afișate. Să vă spun așa, un pachet de analize de baze este aproximativ 200 de lei”, a precizat reprezentanta unui laborator de analize din municipiul Târgu-Jiu.

Pacienţii s-ar adaptat la crizele bugetare

Cei care au probleme de sănătate și trebuie să-și monitorizeze anumite afecțiuni au învățat cum funcționează sistemul sanitar din Gorj. Ca să fie siguri că nu-și plătesc analizele, asigurații sună la toate laboratoarele din oraș pentru a vedea care unitate are plafon și dacă sunt norocoși reușesc să-și facă o programare peste o lună sau două. După ce și-au făcut programarea, asigurații merg la medicul de familie care le dă biletul de trimitere spre laborator și așteaptă să vină ziua când pot să-și facă analizele. „Nu știu de ce mai plătim contribuția la sănătate, pentru că oricum este o bătaie de joc. Am ajuns să ne milogim să primim niște servicii medicale gratuite, deși noi lunar contribuim la fondul de sănătate. Unde se duc banii noștri dacă peste tot pe unde mergem trebuie să plătim. Cei de la laboratoarele de analize nu au nicio vină, că nu pot oamenii să plătească din buzunar pentru noi. Am ajuns să ne punem de acord cu medicii de familie ca să ne dea biletele de trimitere în funcție de programarea pe care o avem la laborator. Dacă este vreo urgență trebuie să plătim din buzunar pentru că altfel nu avem nicio șansă, că plafonul se termină”, a precizat Elena Diaconescu.

FINANŢARE

Valoarea contractului încheiat între CJAS Gorj și cei 10 furnizori de servicii medicale pentru 2013 este de 1.573.959 de lei.  Pentru trimestrul patru al acestui an a rămas suma de 555.883 de lei, din care în luna octombrie ajung la laboratoarele de analize medicale 211.326 de lei, în noiembrie 211.409 lei, iar în decembrie 113.147 lei.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: