Casa Iris, aglomerată înainte de începerea sezonului rece

La Casa Iris mai sunt câteva locuri libere pentru persoanele care nu au un acoperiș deasupra capului și sunt găsite pe stradă. Situația este destul de gravă în condițiile în care sezonul rece  nu a venit și deja mai sunt puține locuri libere. Conducerea instituției care oferă protecție socială celor care nu au o locuință speră ca o parte din cei care sunt găzduiți aici să părăsească adăpostul pentru că au primit o locuință socială de la Primăria Târgu-Jiu. Este vorba de cei care stau de ani buni la Casa Iris, deși termenul maxim este de trei luni.

Casa Iris este locul unde ajung cei care nu au o locuință și sunt găsiți pe stradă de către polițiștii locali. De obicei acest loc era plin în timpul iernii, când aici venea să doarmă cunoscuții oameni ai străzii. Conducerea instituției speră să se găsească soluții pentru cei care stau aici de ani buni. „Pregătirile pentru iarnă sunt gata, mai ales că noi funcționăm pe toată perioada anului, așa că nu este venirea iernii ceva special. Pot să vă spun că o să trecem peste încă o iarnă și sperăm că o să facem față cu bine și nu o să avem persoane care să înghețe în stradă. Avem 32 de locuri la Casa Iris, 16 locuri pentru femei, 16 locuri pentru bărbați și la acest moment avem 11 doamne cu 7 copii și 11 bărbați. Mai sunt mame care dorm cu copiii în pat, pentru că aceștia sunt micuți și au loc. Unii dintre aceștia vor primi locuințe sociale și se vor mai elibera locuri. La Casa Iris beneficiarii pot sta câte trei luni, însă apoi ajung din nou în stradă și sunt aduși de Poliția Locală. Așa se face că avem beneficiari care stau aici de ani buni”, a declarat Teodora Ciobanu,  directorul Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

A primit locuință socială

Marius Ciucă are 30 de ani și a crescut la casa de copii. După ce a părăsit sistemul a ajuns în stradă, iar de aici la Casa Iris unde stă de patru ani. Acum așteaptă să-i fie repartizată o locuință socială și să-și găsească un loc de muncă.  „Eu stau de vreo patru ani la Casa Iris. Motivul pentru care am ajuns aici a fost abandonul familial. Eu am crescut la casa de copii și când am plecat de acolo am ajuns aici. Acum urmează să-mi iau repartiția pentru locuință. Au fost ani buni aici, pentru că am avut tot ce îmi trebuie, dar mi-a fost greu că am fost singur. Sunt convins că o să-mi fie mai greu la început, dar trebuie să mă obișnuiesc. Sper să se îndrepte lucrurile. Acum primesc ajutor social, dar sper să-mi găsesc un loc de muncă”, a precizat Ciucă Marius.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: