Anca Vlădoiu, o adolescentă pe drumul greu al artei

Anca Vlădoiu își construiește un viitor în domeniul artei, învățând din liceu să se joace cu culorile pe pânză. Este încă în perioada de căutare, când încearcă să își formeze un stil propriu și să învețe din experiențe. Chiar dacă este încă în clasa a X-a, Anca își dă seama că a pornit pe un drum greu, deoarece consideră că în această lume puțini se mai opresc din ritmul în care au intrat pentru a se delecta cu o operă de artă.

Eleva din clasa a X-a de la Liceul de Muzică și Arte Plastice Anca Vlădoiu a pornit încă de când era mică pe drumul artei. Este un drum greu de străbătut în aceste vremuri, crede tânăra, dar nu va renunța la această călătorie. ”Mi-a plăcut pictura de când eram mică. Prima mea paletă de culori a fost primită de Crăciun. Nu știam să pictez absolut deloc și nici nu știam să țin pensula în mână. Mama mea mi-a arătat cum să dau cu pensula pe pastila respectivă pentru a putea forma pasta. De la început am fost atrasă de culori, de modul în care le pot îmbina, nu neapărat de tehnică”, povestește Anca. De când a venit la un liceu de profil simte că a început să se dezvolte. ”Nu sunt adepta unei singure tehnici. Prefer pictura în acrilic pentru că este mai comodă pentru mine și este și mai ușor de executat. Îmi place mult pastelul și pot să spun că de când sunt la acest liceu am învățat foarte multe lucruri noi. La Palatul Copiilor mi-am pus bazele prin natura statică, iar aici, cu ajutorul profesorilor, mi-am dezvoltat tehnica și am reușit să evoluez”, explică aceasta.

Inspiraţia vine de la oameni şi de la natură

Pictorii săi preferați sunt cei romantici și cei din perioada renascentistă. Lucrările sale au putut fi admirate în cadrul expozițiilor ce au avut loc la Muzeul Județean Gorj și au fost premiate la concursuri naționale. ”Eu la rândul meu am ales pictura pentru că este mai apropiată de culoare și de ceea ce vreau eu să fac. Aș fi ales și arhitectura, dar aici creezi lucruri practice de care oamenii se folosesc. Arhitectura la rândul ei este o disciplină interesantă, însă eu vreau să merg pe design grafic sau de obiect”, mai spune Anca.

De fiecare dată când vrea să evadeze își găsește liniștea în micul atelier de acasă. ”Inspirația  mea vine de la oameni și din natură. Uneori observ oamenii și fețele lor, curbele, contrastele și trăsăturile lor și uneori încerc să îi pictez din imaginație. Mă inspiră foarte mult natura, calmul ei. Toate au o continuitate. De aceea primăvara trebuie să desenez pentru că trebuie să surprind renașterea naturii”, menționează pictorița.

În opinia sa este important să desenezi corect. ”Primul portret corect l-am făcut la școală. Cred că oricine poate să picteze, însă este foarte important să pictezi corect. Arta nu înseamnă numai culori puse pe pânză. Tu ca privitor nu poți să înțelegi o pictură dacă te uiți la ea doar trei secunde. E adevărat că frumusețea stă în ochii privitorului”, susține Anca.

DECLARAȚII

”Oamenii sunt prea ocupați și nu mai dau importanță frumosului. Pentru majoritatea mai important este televizorul sau calculatorul. Chiar în aceste condiții eu vreau să urmez arta, dar nu sunt sigură de viitorul meu. Cred că în străinătate artiștii sunt mult mai apreciați”

”O altă pasiune a mea este croitoria. Obișnuiesc să modific hainele pe care mi le cumpăr din magazin. Cred că este un lucru pe care l-am moștenit de la mama mea”

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: