Angajaţi din MApN, urmăriţi penal pentru o afacere făcută la Peştişani

Procurorii din Timişoara au început urmărirea penală a mai multor responsabili din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) care au aprobat un document prin care o cazarmă din comuna Peştişani, a dispărut din actele oficiale, potrivit unor informaţii apărute în cotidianul „Evenimentul Zilei”. Cazarma există la fel ca şi fostele depozite de armament, demolarea făcându-se doar în acte pentru a se obţine bani grei. Afacerile cu terenurile MApN ar putea duce chiar la dispariţia Obştii Peştişani, aproximativ 6000 de hectare fiind în pericol. Ancheta a început în urma unor sesizări depuse de membri ai obştii.

Povestea afacerilor cu bunurile MApN a început în urmă cu circa 15 ani, când Obştea Peştişani a obţinut titlu de proprietate şi pe terenul ce aparţinea armatei. Pe lângă suprafaţa de 7,2 hectare de teren, aferentă UM 02517 Craiova, acelaşi titlu de proprietate include circa 6000 de hectare ce aparţin oamenilor. În acest moment pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu se judecă un proces între statul român, reprezentat de MApN şi Ministerul Finanţelor, şi Obştea Peştişani care solicită anularea parţială a titlului de proprietate. Chiar dacă terenul este în litigiu, Ion Poenaru, preşedintele Consiliului de Administraţie cât şi ca director executiv la Obştea Peştişani, a aprobat realizarea unor construcţii pe acel teren, fără aprobarea AGA şi a Consiliului Director, potrivit documentelor publicate de ziar. Circa 200.000 de lei au fost alocaţi din bugetul Obştei în acest scop, se arată în Evenimentul Zilei.

Primar: E jaf la drumul mare

Potrivit procesului-verbal prin care bunurile Armatei au fost predate Obştii Peştişani, fostele depozite de muniţii ar fi fost demolate şi evacuate de UM 02517 Craiova, în baza unei autorizaţii de desfiinţare specială şi a unui raport de expertiză tehnico-judiciară. Neregulile de la Obştea Peştişani sunt confirmate şi de primarul Cosmin Pigui. Potrivit autorităţilor locale, construcţiile există şi la ora actuală. „În baza titlului de proprietate pe teren, nişte angajaţi ai Ministerul Apărării au dat depozitele Obştii, dar i-au pus să facă un proces verbal în care să specifice că depozitele au fost demolate pentru a obţine ei bani, depozitele sunt acolo nu le-a demolat nimeni”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani. Cosmin Pigui spune că i-a atras atenţia preşedintelui obştii privind aceste nereguli. „La obştea asta e jaf la drumul mare! În primăvară, eu i-am atras atenţia lui Poenaru, în Adunarea Generală, că era obligat să convoace membrii obştii când apare o problemă de litigii, averea obştii fiind în pericol. Inclusiv, eu am aproape 40 de hectare acolo. Obştea e în pericol să piardă peste 6000 de hectare de teren dacă se anulează titlul de proprietate, în care e inclus şi terenul armatei de 7 hectare. Dacă Ministerul Apărării şi Finanţele Publice câştigă procesul, obştea se desfiinţează”, a declarat Cosmin Pigui, primarul de la Peştişani.

Vizualizări: 3,316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: