Angajaţii CEO încep anul fără contract colectiv de muncă

Noul an aduce în actualitate negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă în Complexul Energetic Oltenia, contract ce a expirat în principiu la 31 decembrie 2012. Există însă şi o altă situaţie, cea de la Sucursala Rovinari, unde contractul de muncă este valabil până la 31 martie 2013. Oricum, astăzi revine la negocieri o comisie restrânsă.

Termenul impus de sindicate, 22 decembrie, pentru finalizarea discuţiilor pentru un contract colectiv de muncă unic în CE Oltenia a fost depăşit şi negocierea nu este aproape de finalizare. 2012 s-a terminat cu tensiuni între administraţia CEO şi sindicatele conduse de Marin Condescu. Administraţia CEO a prezentat un buget care, pe lângă faptul că prevedea un fond de salarii mai mic, anunţa şi tăieri din cota acordată sindicatelor.

O comisie restrânsă formată din câţiva lideri de sindicat şi directorul de la CEO, Daniel Pităroiu, vor reveni la negocieri astăzi, când se vor căuta soluţii pentru uniformizarea salariilor. Pe de altă parte, a mai apărut încă o informaţie, Guvernul limitează creşterea fondului de salarii până la maximum 3%.

Soluţiile identificate vor fi prezentate în comisia lărgită, ce va reveni la lucru după Sfântul Ion.  

Viitorul nu sună bine

Mai mult, Victor Ponta dar şi vicepremierul Liviu Dragnea au anunţat în ultimele zile ale anului 2012 că salariile angajaţilor de la companiile de stat precum CE Oltenia pot creşte cu un procent maxim de 3%, în condiţiile în care liderii de sindicat solicitau majorări de până la 10%. „S-a aprobat un memorandum privind raţionalizarea cheltuielilor la companiile de stat. Procentul utilizat pentru creşterile salariale din anul 2013, în condiţiile legii, este de maximum 3%, dar numai pentru operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent. (...) 3 % este cel mult. Dar la fiecare companie în parte va trebui să fie foarte bine fundamentată această dorinţă de a mări salariile cu până la 3%. Adică nu este ca la impozite şi taxe locale: 3% toată lumea. Nu. Dar trebuie să fie foarte bine fundamentată“, a declarat Liviu Dragnea.

Vizualizări: 263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: