Angajaţii de la Mina Motru, mutaţi la alte exploatări

Mina Motru va opri producţia, urmând ca din luna aprilie să se lucreze doar pe partea de închidere şi conservare. Doar 160 de salariaţi vor mai lucra aici după oprirea producţiei, restul până la 303 vor fi transferaţi la carierele din zonă. Liderul sindical de la Mina Motru, Constantin Tudor, se arată nemulţumit de faptul că se va opri producţia, spunând că sindicatele nu au fost consultate în această privinţă, deşi ordonanţa care prevede acest lucru a fost emisă de câţiva ani.

În circa trei săptămâni, CE Oltenia va închide mina de subteran de la Ploştina din zona Motru. S-a stabilit deja câte persoane vor mai rămâne pentru conservare şi închidere, circa jumătate din salariaţi fiind redistribuiţi la alte cariere, astfel încât nicio persoană să nu fie trimisă acasă. „Rămân în jur de 160-170 de oameni pentru conservare-închidere. Diferenţa va fi împărţită pe la cariere, iar cei care au dreptul la pensie vor pleca la pensie. Cei care mai au câţiva ani până la pensie vor rămâne aici. Cei care sunt mai tineri vor pleca către cariere. CEO are făcut cu Banca Mondială un program pentru închiderea subteranului. Dacă mi s-a dat termen pe data de 31 martie, eu trebuie să respect dispoziţia dată de către directorul general”, a declarat Vasile Râbu, directorul Minei Motru.   

Sindicaliştii din zonă vor ca mina să funcţioneze în continuare, cel puţin până la sfârşitul anului. „Din punctul meu de vedere ar trebui să se continue exploatarea celor două abataje până la epuizarea rezervei pentru că din punct de vedere al investiţiilor nu se mai face nimic, numai se produce. Asta ar însemna lucru efectiv 4 luni, cu concediu de Paşti şi probabil 2-3 săptămâni de întrerupere a activităţii, Jilţ Nord a luat, Severinul ia, urmează Berbeşti, probabil că şi noi, şi uite aşa, restructurarea o puteam face la sfârşitul anului. Nu am fost consultat pe marginea acestei probleme, dar în ultima perioadă, pe noi, pe sindicate, nu ne-au mai consultat în aproape nicio problemă”, a comentat Constantin Tudor, liderul sindical de la Mina Motru.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: