Angajaţii se fac vinovaţi de accidentele de muncă

Accidentele de muncă se produc în cele mai multe cazuri din vina salariaţilor care nu respectă normele de securitate în muncă şi nu folosesc echipamentele de protecţie. La această concluzie au ajuns inspectorii din cadrul ITM Gorj în urma verificărilor care s-au făcut la angajatori. Cele mai multe probleme sunt în sectorul minier. Aceste lucruri au fost prezentate în cadrul unei întâlniri cu angajatorii gorjeni.

Simpozionul ”Împreună pentru prevenirea riscurilor” a adunat la aceeaşi masă reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, angajatorii, dar şi cei care se ocupă cu securitatea în muncă. Prin acest simpozion s-a dorit reducerea numărului accidentelor de muncă. Aceste evenimente nedorite s-au întâmplat în special din cauza angajaţilor care nu folosesc echipamente de protecţie, dar şi  din vina angajatorilor. „În acest an la nivelul judeţului Gorj s-au produs 5 accidente de muncă grave soldate cu incapacitatea temporară sau permanentă de muncă, dar şi cu persoane decedate. Numărul acestor evenimente a scăzut, dar se menţine totuşi destul de ridicat. De vină sunt în cea mai mare parte angajaţii care nu respectă normele de securitate şi nu poartă echipamentele de protecţie. Acolo unde vina a aparţinut angajatorilor aceştia au fost sancţionaţi”, a declarat George Romanescu, inspector şef ITM Gorj.

Cele mai mari probleme sunt în minerit

Inspectorii ITM au desfăşurat şi acţiuni în teritoriu şi au ajuns la concluzia că cele mai mari probleme legate de securitate în muncă sunt în sectorul minier. Aici  angajaţii nu poartă echipamente necesare, iar utilajele nu sunt sigure. „Noi am făcut controale la angajatori. Verificările se fac pe codurile CAEN. Din ce am văzut noi, angajatorii le fac instructajul de siguranţă şi securitate în muncă, însă salariaţii nu-l respectă şi nu poartă echipamentele de protecţie. Când sunt depistaţi sunt sancţionaţi. Sunt şi utilaje care nu sunt sigure, dar pentru asta răspund angajatorii. Cele mai mari probleme sunt în minerit şi la fondurile forestiere”, a spus Romanescu.

Angajatorii şi responsabilii cu protecţia muncii prezenţi la acest simpozion susţin că le-au adus la cunoştinţă salariaţilor normele de protecţia muncii, dar în firmele mari se mai întâmplă evenimente nedorite. „Eu reprezint o firmă mare în judeţ şi nu numai. Angajaţii noştri poartă echipamentele de protecţie, dar se mai întâmplă şi mici accidente.”, a declarat Ion Apostol.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: